Arhivă lunară 3 aprilie 2022

deMindru Antonia

FTC la „Carmen Sylva”

În noiembrie 2021, câțiva elevi din liceul nostru au decis să participe la First Tech Challenge, o competiție internațională de robotică și programare. Astfel, a luat naștere echipa Overclockers, primind numărul de identificare RO035, participând sub îndrumarea mentorilor: prof. Bulgaru Laurențiu, studenții Mîndra Alexandru și Olteanu Ana-Maria.

Robotul #RO035

Cu mentorul, prof. Laurențiu Bulgaru, în timpul testării programului de autonomie

În cadrul echipei (13 elevi), s-au distins trei categorii de membri, cu diferite atribuții: grupul hardware – responsabil cu cu design-ul și construcția propriu-zisă, grupul software – ocupat cu scrierea și funcționalitatea programelor robotului – și echipa public relation, responsabilă de asigurarea sponsorilor, gestionarea conturilor de social media, alcătuirea jurnalului și a portofoliului de inginerie. Astfel, munca a fost gestionată eficient, iar robotul a fost finalizat la timp.

După finisarea robotului și punerea la punct a programelor, membrii au început antrenamentele dinaintea etapei preliminare, ce urma să aibă loc în martie, anul curent. Competiția  presupunea apucarea și plasarea unor obiecte pe un suport divizat în trei nivele de dificultăți diferite. De asemenea, robotul a avut de executat un program de autonomie, în care să îndeplinească o sumă de sarcini prestabilite. Problemele tehnice au fost remediate pe parcurs, iar, la momentul probei, robotul era pregătit să îndeplinească cerințele meciului.

În timpul meciurilor de antrenament

Pentru șansa unui punctaj mai mare, echipa a participat la o serie de meciuri de antrenament, defășurate pe platforma firstinspires.org. Abilitățile robotului, rapiditatea controller-ului și eficiența programului de autonomie erau evaluate, rezultând un scor, pe care membrii îl notau și analizau. Erau menționate și punctele de penalizare, pentru ca participanții să corecteze potențialele erori. Printre elevii prezenți constant la aceste sesiuni se numără: Beatrice, Natalia, Emilian, Andrei, Marian, Selena, Alex, Eduard și Cristian. Acești membri au petrecut ore suplimentare în laborator, făcând eforturi ca performanța robotului să fie una de calitate. Overclockers au finalizat cca. 28 de meciuri de antrenament, obținând în total 721 de puncte. Click aici, pentru a viziona înregistrarea unui meci.

Începând cu data de 14 martie, au fost organizate, pe platforma Zoom, interviuri on-line, în care purtătorii de cuvânt ai echipei – Baron Selena, Comăncianu Andrei, Cristea Eduard, Popescu Beatrice și Sarofin Cristian – au prezentat robotul, jurnalul și portofoliul echipei.

Proba finală a primei etape s-a desfășurat pe data de 19 martie 2022. Calificarea la etapa națională presupunea acumularea unui punctaj printre primele 18 sau câștigarea unui award (premiu), acordat pentru creativitate, lucru în echipă etc. Din nefericire, echipa liceului nostru nu a obținut calificarea. Totuși, membrii nu s-au descurajat, iar acum se gândesc cu optimism și încredere la competiția de anul viitor, când își propun să participe cu și mai multă motivație.

„A fost greu, într-adevăr, și sunt puțin dezamăgit, dar… abia aștept să mă întorc în laborator și să muncesc iar, la un robot mai performant!” afirmă Eduard Cristea, liderul grupului hardware.

„Pentru mine, pentru noi, au contat mai mult lucrul în echipă și amintirile frumoase pe care ni le-am făcut la robotică. Overclockers vor rămâne mereu coechipierii mei!” declară, optimistă, Maria Cîrneală, membră public relation.

„E o responsabilitate mare să fii lider… Anul viitor, nu voi mai ocupa acest rol, din cauza bacalaureatului, care va fi prioritatea mea. Dar, da, sunt curios și nerăbdător să mă implic în competițiile următoare, tot pe partea de software. E o provocare, la urma urmei!” conchide Cristian Sarofin, liderul Overclockers.

Echipa, la sosirea tricourilor imprimate