Internet la Lefo

deadmin

Internet la Lefo

Liceul din Eforie a avut prima clasa cu profil matematica-informatica din anul scolar 1993-1994. Informatizarea scolii a inceput din 1991, iar prima conectare la Internet, prin dial-up, s-a realizat din 1994 pe domeniul lefo.sfos.ro (mai tarziu lefo.ro). Unul din punctele forte ale scolii a fost informatizarea la toate nivelurile. De exemplu elevii de la invatamant primar invatau in anii ¬90 limbajul LOGO. Anual se organizau Conferinte nationale LOGO, la care profesori universitari, invatatori si profesori din preuniversitar interactionau in cautarea celor mai bune metode de utilizare a calculatorului in educatie.

Elevii de la gimnaziu si liceu participau la activitati extracurriculare in cercuri de desktop publishing, editare grafica si video, revista scolara sau mai tarziu dezvoltare de pagini web.

In perioada 4-9 aprilie 1994, s-a organizat la liceul din Eforie Sud – Tabara nationala de informatica pentru sisteme UNIX si comunicatii, finantata de Fundatia Soros. Au participat 90 elevi si 55 profesori de la 35 de licee din tara. Fiecare liceu a primit un server Linux, modem si documentatia necesara. Dupa tabara, liceele au beneficiat de acces Internet (UUCP, PPP) si Web hosting. A fost cu adevarat un start exceptional pentru liceele din Romania. Toti elevii care au participat la aceasta tabara sunt astazi personalitati din domeniul IT in Romania sau in lume.

La inceput prin e-mail, apoi din 1995 folosind WWW, scoala a participat la poiecte educationale internationale, prin reteaua I*EARN (International Education and Resources Network)  si mai tarziu prin reteaua European Schoolnet. Unul din primele proiecte la care am participat a fost „Follow Us Expedition”. Elevii primeau zilnic prin e-mail informatii legate de expeditia polara Weber-Malakov. Puteau sa dezbata probleme legate de expeditie si sa puna intrebari in timp real, participantilor la expeditie.

Am putut sa inteleg mai bine forta cu care Internetul va schimba educatia, dupa participarea la conferintele I*EARN din 1998 (SUA) si 1999 (Puerto Rico). Apareau tot mai multe organizatii care ofereau aplicatii educationale online, iar marile centre de cercetare cum este NASA aveau departamente educationale care ofereau scolilor gratis resurse, training si chiar curriculum alternativ online.

In anii ’90 proiectele on-line au produs o puternica deschidere a scolii (Kids as Global Scientists, MetLink, Water in our lives, E’99 – eclipsa totala de Soare din 11 august 1999). Elevi si profesori au participat la conferinte nationale si internationale, la tabere de vara. Tot in aceeasi perioada scoala a dezvoltat proiecte de astronomie observationala si on-line (Astronomy on-line, Ora astrala a Romaniei).

In anii 2000 scoala a fost implicata in mega proiectul Educatia 2000+ (scoala a fost centru resursa, a oferit training si suport pentru alte scoli din judet, din mediul rural in domeniul IT). Am dezvoltat in colaborare cu organizatii nonguvernamentale curriculum online (IW:LEARN, Marea Neagra).

Dupa 2006 folosind tot Internetul, aplicatiile WWW au fost integrate in toate fazele procesului didactic (predare, invatare, evaluare) resurse on-line. Nu pentru ca asta este un scop in sine, ci pentru ca e mult mai simplu sa inveti fizica folosind simulari ale fenomenelor fizice sau urmarind secvente de curs de la MIT, de exemplu. Lucrand impreuna profesori si elevi au dezvoltat aplicatii didactice online in sprijinul invatarii fizicii.

Dupa 2010 scoala a incercat sa integreze in ore sisteme de achizitii de date, placi de achizitii de date (Arduino) si aplicatii de robotica. STEM (science, technology, engineering and mathematics) este un domeniu interdisciplinar – stiinta, tehnologie, inginerie si matematica, un domeniu care incearca sa integreze stiintele si tehnologia si care este mult mai aproape de viata reala. Incerc sa ii motivez sa aleaga cariere in domeniul stiintelor si tehnologiei. Telefoanele inteligente, pe care multi dintre elevii mei le au, imi sunt de mare ajutor pentru ca sunt adevarate instrumente de laborator, daca senzorii cu care sunt dotate sunt folositi in aplicatii gandite pentru STEM.

Mai multe detalii la aici.

Despre autor

admin administrator