Istoric

vilatamara-s_JPGŞcoala a fost inima localitãţii în toate perioadele evolutiei ei, iar oamenii scolii, prin munca lor, continuã de formare a tinerelor generatii au fost din cei mai activi locuitori ai orasului. La început a existat o scoalã primarã cu o singurã salã de clasã. Dupã donatia fãcutã de Societatea Movilã-Techirghiol în 1926 a început constructia scolii vechi din strada Alexandru Ioan Cuza. În 1956 Vila Tamara este cedatã Consiliului Popular si devine Internat Scolar. În 1960 se începe constructia actualului liceu care este dat în folosintã la 1 octombrie 1961. Începând din 1969 Comitetul de pãrinti începe sã strângã fonduri pentru extinderea scolii si construirea unei sãli de sport. În 1972 este finalizatã extinderea scolii care în cei 39 de ani de existentã, la început ca scoalã medie apoi ca liceu de culturã generalã, liceu real-umanist, liceu industrial, grup şcolar sau liceu teoretic a dat peste 3000 de absolventi. Multi dintre ei sunt astãzi personalitãti de marcã ale vietii culturale, stiintifice sau economice ale judetului si ale tãrii.

statuiamovila-s_JPGLa 20 septembrie 1899, prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movilã, pe malul mãrii si a Bãilor Movilã, pe malul lacului Techirghiol, lua nastere Statiunea balnearã Movilã-Techirghiol prima statiune turistica a Dobrogei.. De-a lungul unui secol, pãmântul dintre Lacul Techirghiol si Marea Neagrã, sub numele de Movilã Techirghiol, Carmen Sylva, Vasile Roaitã sau Eforie, a trãit perioade mai bune sau mai rele.

Dupa 1990 s-a pus problema unui nume pentru scoalã. În urma unei consultãri democratice a tuturor cadrelor didactice si a elevilor de la liceu s-a luat hotãrârea ca scoala sã poarte numele “Carmen Sylva”, Grupul Scolar “Carmen Sylva” iar din 2012 Liceul Teoretic „Carmen Sylva”.

 

DE CE CARMEN SYLVA ?

Pentru cã acest nume poate da identitatea si personalitatea de care are nevoie o scoalã si pentru cã este o evocare a gloriei trecute a unui oras care în perioada interbelicã a fost locul în care se regãseau elitele intelectuale, politice si culturale ale tãrii. Pentru cã este numele unei personalitãti a istoriei noastre care a fãcut un scop al vietii din sprijinirea culturii si stiintei nationale si pentru cã este un nume deosebit.

De când se numeste statiunea Carmen Sylva? Data de nastere a localitãtii, ca oras este 1928, data de la care în oras a fiintat o primãrie autonomã, dar existã vederi cu stampila Carmen Sylva (sau Carmen Silva) care pot fi datate 1913 (în colectia Victor Nicolaie) iar una din hãrtile de parcelare cu loturile puse în vânzare de pe proprietatea domnului Ioan Movilã are trecut numele Carmen Silva în parantezã, pe lacul Techirghiol. Harta are pe ea prima lotizare, deci este anterioarã anului 1922. S-a numit lacul Techirghiol Carmen Silva, a fost o tentativã de schimabare a denumirii care nu a avut succes? Deocamdatã este greu de precizat.

Pagina aceasta este un nou început. O provocare pentru elevi si profesori, pentru cetãtenii orasului de ieri si de azi pentru autoritãtile locale. O provocare la studiu si la investigare. Trebuie sã încercãm sã ne redescoperim si sã ne asumãm trecutul. Trebuie sã reîncepem sã durãm, sã construim.