RoSEF 2016

deadmin

RoSEF 2016

RoSEF este un concurs național de inventică la care participă elevi pasionați de inovare și robotică repartizați pe diferite categori.

Concursul s-a desfașurat în perioada 24-25 iunie la Suceava, iar școala noastră a participat cu 3 proiecte și anume: “Dispozitive pentru orbi” (Paraschiv Paul, Petrișor Andreea- clasa a X-a A și Badea Răzvan- clasa a XI-a A);  “Haine biometrice” (Mîndra Alexandru, Bărbuliceanu Ioana, Ghena Andreea- clasa a X-a A) și “Dispozitiv pentru determinarea altitudinii de zbor” (Săvucă Cristiana, Ghișoiu Oana, Frunză Mihaela- clasa a VIII-a B).

Pe data de 24 iunie, dis de dimineață ne-am adunat în fața școlii și am plecat adormiți spre Suceava. Seara, după un drum lung am ajuns la căminul Colegiului Național “Petru Rareș” unde am fost și cazați. Ne-am dus să ne plimbăm, să ne relaxăm ca după să mergem în cameră să facem ultimele verificări tehnice. Fiecare și-a testat dispozitivele. Am constatat că la unele dintre ele au apărut defecțiuni ce trebuiau remediate. Una dintre probleme era firul dezlipit al unui dispozitiv, astfel am început să ne gândim cum am putea remedia problema. Evident, ne-am dus să cerem ajutor vecinilor noștri din Vâlcea care spre surprinderea noastră aveau un pistol de lipit. În acel moment, Andreea era foartea fericită că totul mergea cum trebuie, iar când am crezut că totul este perfect și că putem sta linistiți, în toiul nopții, cealaltă colegă a constatat ca unul dintre dispozitivele ei nu merge absolut deloc. Am încercat tot ce am putut pentru a-l face să meargă, am vorbit și cu colegii noștri care erau în Portugalia, dar și ei erau ocupați la rândul lor. După câteva ore am ajuns la concluzia că nu mai putem face nimic și că vom rezolva problema când ne întoarcem.

25 iunie, ziua concursului. Ne-am trezit devreme și am fost să luăm micul dejun. După ce am terminat, am plecat spre locul în care se desfășura concursul (Iulius Mall) pentru a ne aranja standurile. În scurt timp a început jurizarea. Proiectele erau jurizate de două comisii in paralel. Eu aveam standul cu numărul “01” (numărul norocos) așa că au început de la mine. Jurații au venit și mi-au spus: “Vei face o prezentare in mod alert”, exact așa a fost. Aceștia au fost neutri din punct de vedere expresiv și nu puteam ști dacă le-a plăcut sau nu. Concurența era strânsă, erau proiecte foarte bune si ingenioase. Jurizarea se terminase și a trebuit să așteptăm câteva ore până la premieră. În acest timp i-am cunoscut pe cei cu care am concurat și am făcut schimb de experiență.

A venit si momentul premierii, eram foarte emoționați. Au început cu mențiunile și am auzit numele liceului nostru, eram foarte confuză, nu știam numele cărui proiect urma să il spună, dar era al colegilor mei cu “Haine biometrice”. Au urmat premile, iar premiul al III-lea a fost dat celorlalți colegi ai mei cu proiectul “Dispozitive pentru orbi”. Au trecut de premiul al II-lea și mai era un proiect de la școala noastră, atunci au început emoțiile cu adevărat, era totul sau nimic. Au ajuns la premiul I si am auzit “Dispozitiv pentru determinarea altitudinii de zbor”.  M-am dus tremurând de fericire să iau diploma și medalile.

După terminarea concursului ne-am luat bagajele și ne-am întors acasă. Acest concurs a fost o experiență minunată, iar acum așteptăm cu nerăbdare să aflăm la ce concurs internațional ne vom califica.

Calificarea la o competiție internațională se va face prin selecția unor proiecte în iarnă de către un juriu avizat. Proiectele pot fi unele noi sau continuări ale celor prezentate la RoSEF. Competițile la care se pot califica lucrări sunt: ISEF, INESPO, ISWEEP sau MILSET.

[slideshow_deploy id=’2353′]

Despre autor

admin administrator