Nu trebuie să lucrezi la NASA ori să ai o diplomă în științe spațiale pentru a fi capabil de a-ți construi propriul satelit funcțional, propriul tău mijloc de a explora înălțimile. CanSat, satelitul dintr-o doză de suc revine la „Carmen Sylva” după cinci ani de absență, readus de o echipă gata de noi provocări!
Istoria CanSat la „Carmen Sylva” a început în 2014, când echipa liceului nostru a câștigat premiul al II-lea la etapa internațională a European CanSat Competition, concurs organizat de European Space Agency (ESA). Competiția propune elevilor pasionați de descoperiri și programare să-și construiască propriul satelit atmosferic, dotat cu senzori, sistem de comunicație și sursă de enrgie, toate integrate în interiorul limitat al unei doze de suc. Imitația de satelit este lansată în atmosferă cu ajutorul une rachete, din elicopter sau din avion, asistată fiind în cădere de o parașută sau alt dispozitiv menit să atenueze șocul la contactul cu solul. În timpul zborului, CanSatul înregistrează date legate de lumină, temperatură, umiditate și alți parametri, colectează material video și poate fi învestit cu orice altă misiune suplimentară, în funcție de creativitatea echipei. Datele înregistrate sunt transmise în timp real la sol, utilizând un sistem GPS.
Și în anul 2016, echipa „Carmen Sylva” a avut succes, obținând premiul I la nivel național, în cadrul European CanSat Competition. În 2018, elevi ai liceului nostru s-au înscris în competiție, însă nu au reușit recuperarea satelitului după lansare, fapt ce le-a împiedicat avansarea în competiție. (Misiunea de căutare și recuperare a CanSats este o parte dificilă a proiectului, întrucât presupune pargurgerea întregii arii pe care se aproximează locul de cădere a satelitului, în contextul în care sistemul de comunicare GPS funcționează cu dificultate.)
În 2023, echipa Carmen Sylva 4: Sentinel își propune să scrie un nou capitol în istoria CanSat. Răspunzâd provocării ediției, Bălan David Iacob, Cristea Codrin Marius, Cristea Mihnea Ionuț, Mîndru Antonia, Timofte Sabin Iulian și Vranciu David Alexandru, coordonați de d-nul profesor Șerbu Florin au început construcția unui CanSat cu misiunea de a efectua o analiză complexă a teritoriului pe care aterizează. Satelitul va fi capabil de a efectua măsurători atmosferice (privind temperatura, umiditatea, nivelul de Co2 etc.), spectrometrice, de a analiza solul (temperatură, umiditate și compoziție) și de a înregistra variațiile câmpului magnetic.
Procesul de construcție va fi unul de durată, nelipsit de obstacolele specifice oricărei provocări. Cu toate acestea, membrii sunt determinați să își atingă scopul, depunând efort, unindu-și forțele, rezolvând probleme și descoperind funcții inovatoare pentru satelitul dintr-o cutie de suc.
Ready? Set. CanStart!