CURS DIGITAL EXTRA UK, 5-11 aprilie 2015

deadmin

CURS DIGITAL EXTRA UK, 5-11 aprilie 2015

CURS DIGITAL EXTRA

UK, 5-11 aprilie 2015

 

prof. Valeria Chiosea

In perioada 5-11 aprilie 2015 am participat la cursul Digital Extra in Coventry, UK, in cadrul proiectului Erasmus + “ Stiintele si tehnologia in societatea cunoasterii”. Surpriza mare a fost cand am aflat, cu cateva zile inainte de plecare, ca suntem doar 5 profesori inscrisi la acest curs! Cand am ajuns acolo ni s-a spus ca s-a mai retras o persoana. Ulterior am inteles si de ce : denumirea de “extra” a cursului era un acronim de la “exhibition training”, adica organizarea de expozitii digitale in muzee, deci un domeniu cu care cadrele didactice nu prea au legatura …

Pentru ca eram prea putini cursanti, organizatorii ne-au unit cu cei 4 profesori ( da, tot 4, si tot cu un retras in ultimul moment !) inscrisi la un alt curs Sharing landscape. Deci putem spune ca am facut doua cursuri intr-unul ( oferta ! ). Pe parcursul celor 5 zile de curs am incercat sa gasesc modalitati de integrare in lectiile de biologie a aplicatiilor prezentate de formatori.

Voi prezenta cateva dintre aplicatiile pe care am lucrat la curs :

– pentru realizarea de filme http://www.sonycreativesoftware.com/moviestudiope . Am lucrat in laboratorul media al muzeului Herbert din Coventry cu acest program si desi am fost ajutati de angajatii muzeului, aplicatia a „cazut” de cel putin 5 ori, pierzand o parte din ce lucrasem Aplicatia este disponibila contra cost.

– pentru transmisii live www.bambuser.com , o aplicatie care permite transmisii live;

– pentru testari on-line www.joecutting.com; personal mi se pare mult mai atractiva aplicatia kahoot.it pe care am si folosit-o la clase si care se bucura de succes. Ba chiar la clasele a VII a elevii si-au creat propriile teste cu aceasta aplicatie.

http://shakespeare.org.uk/visit-the-houses/eye-shakespeare-app.html , o aplicatie pentru iPhone si iPad care te ghideaza in Stratford upon Avon, orasul in care s-a nascut Shakespeare. Evident, nu poate fi folosita decat in orasul respectiv.

– pentru crearea de QR coduri – zxing.org/ ; eu am gasit si alte aplicatii care permit crearea de QR coduri si pe laptop si deci printarea lor la imprimantele din scoala.

– pentru crearea de povesti digitale https://itunes.apple.com/us/app/book-creator-for-ipad-create/id442378070?mt=8 – este o aplicatie doar pentru iPad. Eu am gasit alte aplicatii gratuite care permit realizarea de povesti digitale pe laptop, iar cea care a functionat cel mai bine si a fost folosita de elevii claselor a VII a este www.capzles.com .

– pentru fotografii 360°   www.photosynth.net

– pentru crearea de obiecte la imprimanta 3D; nu am retinut aplicatia ( contra cost ) deoarece stiam ca nu as avea unde sa o folosesc ! La curs am lucrat intr-o aplicatie care ne-a permis apoi sa printam propriile noastre creatii, niste brelocuri. A fost prima data cand am vazut o imprimanta 3D si in calitatea mea de profan intr-ale informaticii nu am fost foarte impresionata : mi s-a parut ca ar fi fost mai eficienta o matrita de mase plastice ! Macar era mai rapida !

In concluzie, unele aplicatii pot fi folosite in orele de biologie iar altele mai putin. Cam greu sa faci transmisii on-line si sa dai ca teme elevilor sa faca filme sau fotografii cand ai de predat anatomie si fiziologie ! Majoritatea aplicatiilor se preteaza pentru invatamantul primar, orele de TIC sau la cursurile optionale. Tocmai de aceea am propus un curs optional pentru anul urmator ce va fi aplicat la clasa a XI a B, Ecologie digitala.

Imprimanta 3D

Imprimanta 3D

 

Casa unde s-a nascut Shakespeare

Casa unde s-a nascut Shakespeare

Despre autor

admin administrator