Să ne amintim de 24 Ianuarie 1859
prof. înv. primar Gabriela Simona Enache
Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918) a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domn al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.
Marți, 23 ianuarie 2018, elevii din clasa a IV-a B au participat la o activitate deosebită dedicată Zilei Unirii Principatelor Române.
Prima parte a activității s-a desfășurat sub forma unei șezători la care au participat fetele, îmbrăcate în frumoase costume populare. Lucrând, acestea au vorbit despre Unirea Principatelor Române și despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Rând pe rând au apărut și personajele despre care au discutat ele: domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Moș Ion Roată, boierii și țăranii, interpretate de băieți.
Cele trei scenete care au fost prezentate de elevi, fac parte din povestirile lui Ion Creangă, Petru Demetru Popescu şi Dumitru Almaş și sunt legate de evenimentele petrecute în preajma Micii Uniri din 1859.
Activitatea a continuat cu un moment artistic care a cuprins cântece și dansuri populare.
În încheiere, elevii s-au prins de mâini și au cântat și dansat „Hora Unirii” pe versurile lui Vasile Alecsandri.
Hora Unirii ne cheamă pe 24 Ianuarie „să dăm mână cu mână” noi, urmașii lui Moș Ion Roată și ai lui Cuza Vodă. Cinstim la zi de mare sărbătoare înțelepciunea poporului român, vitejia, sacrificiul suprem în împlinirea visului de veacuri.