Arhivă zilnică 1 martie 2018

deadmin

O primăvară minunată doamnelor, domnișoarelor și, de ce nu, și domnilor

A venit primăvara … este 1 Martie

Chiar a venit primăvara, pentru că mă uit pe geam și văd că soarele și-a făcut apariția, ceea ce mă bucură nespus. Sper ca aceeași bucurie să vă umple sufletele tuturor.

Încercând să îmi găsesc inspirația pentru scrierea acestei postări, precum și niște imagini adecvate am găsit un articol care mi s-a părut foarte interesant pe pagina Radio România Antena Satelor, pe care îl redau mai jos:

„Legenda Mărțișorului

Una din legendele simbolului primăverii ne spune că odată soarele a coborât pe pământ, luând chipul unui tânăr, pentru a participa la o horă dintr-un sat. Zmeul cel rău, văzând că a luat chipul unui tânăr, l-a răpit și l-a închis într-o temnița, provocând suferința întregii naturi. Se spune că râurile au încetat să mai curgă, păsările nu mai cantau… până nici copii nu mai râdeau.

Nimeni nu știa ce să facă până când, un tânăr voinic s-a hotărât să îl înfrunte pe zmeu și să elibereze soarele. Acesta a pornit la drum, având puterea multora dintre pământeni. Călătoria tânărului a durat 3 anotimpuri: vară, toamnă și iarnă. Spre sfârșitul ierni, acesta a găsit castelul zmeului și s-au luptat zile întregi până când zmeul a fost doborât.

Slăbit și grav rănit, tânărul a reușit să ajungă până la temnița soarelui, l-a eliberat, după care a murit, sângele acestuia curgând pe zăpada albă. Soarele a urcat pe cer și a vestit venirea primarii, umplând de fericire inimile pământenilor.

De atunci, tinerii împletesc doi ciucurași, unul alb și unul roșu, oferindu-i fețelor pe care le iubesc sau celor apropiați. Roșul semnifică dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui tanaralui voinic. Albul simbolizează sănătatea și puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

O altă legendă a mărțișorului ne spune că într-una din zile, umblând cu oile pe munți, baba Dochia a găsit o pară pe care a legat-o cu un fir de ață. Toate acestea s-au întâmplat într-o zi de 1 Martie, de atunci extinzându-se obiceiul.

Descoperiri arheologice
Trecând de la legende la lumea de basm la cea reală, descoperirile arheologice arată că se celebra prima zi a primăverii încă de acum 8000 de ani, pe vremea dacilor simbolurile primăverii fiind confecționate din timpul iernii, urmând să se poarte după ziua de 1 Martie. Pe atunci mărțișoarele erau fie niște pietricele colorate în alb și roșu înșirate pe o ață fie o monedă (sau mai multe) legate cu fire subțiri de lâna albe și negre (în unele locuri alb cu roșu). Dacii credeau că mărțișoarele aduceau și le purtau până când înfloreau copacii.”

(Radio România Antena Satelor)

[slideshow_deploy id=’6447′]