Arhivă anuală 20 decembrie 2019

deadmin

PENTRU ZÂMBETUL NEPREȚUIT AL UNUI COPIL

Marți, 17 decembrie 2019, elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” au finalizat acțiunea de voluntariat, derulată sub denumirea „Shoe Box of Joy”, în cadrul căreia au fost colectate diferite produse (articole vestimentare, jocuri, jucării, produse alimentare) și oferite unor elevi de la nivelurile de învățământ primar și gimnazial. Activitatea s-a derulat în parteneriat cu Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din localitatea Eforie Sud, o parte din cadouri urmând să ajungă la persoanele nevoiașe din comunitate. Numeroasa implicare și participare a elevilor liceului nostru, a demonstrat sinceritatea, afecțiunea și empatia acestora față de colegii mai mici sau membrii ai comunității locale. Mulțumim pe această cale tuturor elevilor, părinților acestora, cadrelor didactice și personalului didactic auxiliar pentru implicare și dăruire. Nașterea Domnului să vă aducă liniște și pace sufletească. Sărbători fericite!

deadmin

BURSE DE MERIT, BURSE DE STUDIU, BURSE SOCIALE

Începând de joi, 5 decembrie 2019, vor fi plătite bursele de merit, bursele de studiu și bursele sociale/medicale aferente semestrului I al anului şcolar 2019-2020.

Programul de încasare a burselor:

Joi5 decembrie 201912:00 – 15:00

Vineri, 6 decembrie 2019, 9:00 – 15:00

Luni, 9 decembrie 2019, 12:00 – 19:00

Pentru elevii minori, bursele vor fi plătite părinţilor, pe baza actului de identitate.

Cuantumul lunar al bursei este cel aprobat prin HCL nr. 116, Anexa nr. 1, adoptată de către Consiliul Local al orașului Eforie în ședința ordinară din data de 28.06.2019

deadmin

Transparenţa veniturilor salariale ale angajaţilor LT „Carmen Sylva” la data de 30 septembrie 2019

[pdfjs-viewer url=”http%3A%2F%2Fimake.lefo.ro%2Fwp%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F09%2Ftransparenta-veniturilor-30-sep-2019.pdf” viewer_width=100% viewer_height=1360px fullscreen=true download=true print=true]

deadmin

Consiliul Școlar al Elevilor

BIROUL EXECUTIV AL C.Ș.E.

=2019 – 2020 =

Citește mai mult

deadmin

Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele

Mă numesc Eremia Delia, iar în perioada 24 august – 6 septembrie, am avut ocazia să particip împreună cu colega mea, Negraia Alina la cea de-a doua ediție a Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele.

Școala de Vară de Știință și Tehnologie ne-a oferit oportunitatea de a participa la diferite ateliere de cercetare științifică, lucrând împreună cu mentorii și profesorii la proiectele proprii in cadrul platformei de educație și cercetare de la Măgurele și Universitații din București.

Anul acesta, Școala de Vară a avut 60 de elevi pasionați selectați din aproximativ 300 de aplicanți, pe baza mai multor criterii.

La începutul celor două săptămâni de participare, am facut cunoștiință cu coordonatorii ce urmau să ne îndrume pe parcursul Școlii de Vară. Tot atunci, fiecare participant a primit un program bine stabilit de lucru și recreactiv.

În majoritatea zilelor mergeam la Măgurele pentru a lua parte la diferite cursuri, fie de protejare a mediului, dezvoltare personală sau programare pe Arduino. Apoi luam masa împreună, urmată de participarea la atelierele de știință.

Dintre cele 22 de teme de cercetare, unde ne puteam înscrie, eu am ales “Cum citim povestea Pământului în roci și fosile?”, așadar, studiam la Facultatea de Geologie din București cu colega ce s-a înscris la aceași temă și unde am avut plăcerea să lucrăm cu cei mai buni mentori și profesori de la care am învățat foarte multe lucruri.

 

Seara, împreună cu colegii de la cămin, luam parte la diverse activități: seara de jocuri, Escape Room, Laser Tag, Treasure Hunt, vizite la institute și jocurile de Mafia ce ne încântau la maxim pe toți. Printre aceste activități s-a numărat și un concurs între 3 echipe, mai exact, Alpha, Beta și Gamma care au avut de pregătit câte un moment artistic și un steag pentru focul de tabără de la finalul Școlii de Vară.

În a doua săptămână de lucru, am participat la o excursie de două zile, în Ținutul Buzăului, unde am avut ocazia să vizităm Trovanții din Geoparcul din Buzău și vulcanii noroioși, iar seara ne-am distrat împreună cu mentorii și coordonatorii la petrecere. Partea cea mai emoționantă a fost surpriza oferită de organizatorii și coordonatorii Școlii de Vară, pentru mine și colega noastră cu ocazia zilelor noastre de naștere, urmată de o îmbrățișare cu toți participanții.

La încheierea Școlii de Vară, fiecare echipă și-a prezentat lucrarea la care a studiat pe parcursul celor două săptămâni, iar apoi, emoționați, ne-am luat la revedere.

A fost un final de vară frumos, o experiență unică din care am învățat foarte multe lucruri și care mi-a deschis orizonturi.

 

Mulțumesc Școala de Vară de Știință și Tehnologie pentru toate oportunitățile!

Mulțumesc coordonatorilor care au avut cea mai mare răbdare și s-au distrat cu noi!

Mulțumesc noilor prieteni pentru că au facut Școala de Vară mai frumoasă!

deadmin

Experiența mea la „Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele”

Mă numesc Alina Negraia, iar în perioada 24 august – 6 septembrie 2019 am participat la tabăra „Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele”, împreună cu Delia Eremia, colega mea.

Scopul acestei tabere este de a-ți dezvolta abilitățile practice prin participarea la una dintre cele 22 de teme de cercetare din diferite domenii STEM (fizică, chimie, biologie, geografie, matematică, informatică, inginerie, ș.a), de a ne îmbunătăți capacitatea cognitivă, de a ne îndruma educațional și profesional prin sesiuni de dezvoltare personală și consiliere.

Deschiderea școlii de vară a fost una neașteptată, în cel mai plăcut mod. Am avut ocazia să folosim tuburi muzicale pentru a crea un imn al taberei, iar cel care a fost selectat (Seven Nations Army) ne va duce pe toți cu gândul la tabără de acum înainte.

Această deschidere a impus ritmul taberei, alert și distractiv încă de la început.

Pe parcursul celor două săptămâni am participat la multe ateliere: „Autocunoaștere, intercunoaștere și team-building”, „Abilitățile și carierele viitorului”, „Antreprenoriat”, „Branding personal”, „Dezvoltare emoționala prin exerciții de antrenament pentru actorie”, „Marketing personal și profesional”. Ne-au ajutat să ne înțelegem mai bine propria persoană, ne-au oferit informații cu privire la dezvoltarea proprie și au încurajat reflecția la viitor și la ce implică acesta.

De asemenea, au avut loc prezentări interesante legate de climă, fake-news, poluare și aplicațiile inteligenței artificiale, subiecte relevante în momentul actual pentru societate.

Vizitele la institutele de cercetare din Măgurele ne-au oferit o altă perspectivă cu privire la ce înseamnă cu adevărat munca de cercetător și la activitatea care se desfășoară în laboratoare pline de aparatură și instrumente avansate.

Partea mea preferata din această tabără a fost programul de cercetare, în care am avut oportunitatea să ne petrecem timpul lucrând la temele noastre împreună cu mentorii, în institutele de cercetare din Măgurele sau Universitatea din București. Eu am participat la tema numărul 14: „Explorăm planeta Marte, înțelegem mai bine Pământul”, în Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Scopul temei a fost crearea unei machete a lander-ului din misiunea NASA Insight, programarea acestuia, dotarea cu senzori și analiza comparativă a datele pe care lander-ul le-a transmis de pe Marte, cu cele de pe Pământ. Pentru a ne realiza scopul propus, am lucrat împreună cu ceilalți colegi de la tema mea (Miruna Pop și Andrei Codin), colegii de la tema 15: ‘Datele de monitorizare și „dezvăluirile” lor’ (Eugen Toma, Lucian Stancu, Roată Mircea) și cu mentorii nostri: Dragoș Tătaru, Bogdan Zaharia, Eduard Năstase, Ștefan Rădulescu, Alexandru Țigănescu.

Procesul de asamblare, programarea, analiza de date și munca in echipa au fost elementele care ne-au ocupat timpul în perioadele de cercetare. Cu ajutorul mentorilor noștri, care ne-au îndrumat și ne-au împărtașit o parte din cunoștintele lor, am reușit să ajungem la obiectivul propus. Atmosfera a fost foarte plăcută, așa că am învățat și ne-am distrat în același timp.

Am fost foarte mândri să ne prezentăm munca în sesiunea de comunicări din ultima zi și am apreciat toate prezentările celorlalți elevi. Fiecare a reușit să facă ce și-a propus în doar două săptămâni, prin munca în echipă și pasiune pentru subiectele alese.


Consider că această tabără a fost extraordinară, deoarece a îmbinat partea educațională, prezentată anterior, cu activități recreative, drumeții și petreceri, împărțirea în echipe (α,  β,  γ), care ne-au făcut să ne cunoaștem mai bine, încurajând comunicarea și crearea conexiunilor între studenți, dar și coordonatori.

Toate lucrurile, de la primul dans din Restaurantul Măgurele, trezitul de dimineață, seara de jocuri (în care unii se jucau, iar alții cântau și dansau), drumurile la Afi, Escape Room-ul din care abia am reușit să ieșim, cântatul la orice oră a zilei, drumețiile și petrecerea din Buzău, întâlnirile echipei β (la care trebuia să ne aducem becul), jocurile de Mafia din bucătărie și autocare, până la îmbrățișările din ultima zi, au făcut ca această tabără să fie de neuitat pentru toată lumea.

Aș vrea să le mulțumesc tuturor organizatorilor, coordonatorilor din Asociația Elevilor Fizicieni, mentorilor, invitaților, sponsorilor și tuturor persoanelor implicate, deoarece au reușit să facă această tabără una dintre cele mai bune experiențe pentru mine (și foarte multi alții). Încurajez toți elevii care sunt pasionați de STEM și vor să aibă parte de o experiență unică. să aplice la Școala de vară de Știinte și Tehnologie de la Măgurele, deoarece vor pleca cu multe cunoștințe, amintiri și prietenii legate cu oameni extraordinari.

 

 

deadmin

Criterii de acordare a burselor sociale pe anul şcolar 2019-2020 şi actele necesare

Bursa socială elevi, an şcolar 2019-2020: criterii de acordare

Bursa socială 2019 se acordă elevilor, la cerere, în funcţie de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali.

Bursa de ajutor social 2019 se acordă la începutul anului şcolar şi este revizuită semestrial, în funcţie de modificările intervenite în veniturile nete lunare ale familiei. Pot păstra bursa elevii promovaţi şi cu nota 10 la purtare.

Bursa socială 2019 se acordă următoarelor categorii de elevi înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat:

– elevi proveniţi din familii care îndeplinesc în mod cumulat următoarele condiţii:

  1. nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie, respectiv 631 de lei (salariul minim net pe economie este de 1263 lei)
  2. nu deţin terenuri agricole cu o suprafaţă mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane.

– elevi orfani de ambii părinți

– elevi bolnavi de: TBC şi care se află în evidenţa dispensarelor şcolare, ori bolnavi de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţe renale cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice,

– elevi infectaţi cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA

– elevi care suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap locomotor

Acordarea burselor sociale 2019 din motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar.

– elevi din mediul rural, care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu

Bursa socială elevi 2019.

Acte necesare

Pentru obţinerea bursei de ajutor social, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanţii legali ai elevilor minori depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de învăţământ, în termenul stabilit de aceasta, o cerere însoţită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de ajutor social.

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile realizate de familia respectivă.

Sunt incluse: veniturile din drepturile salariale, veniturile care provin din indemnizațiile de șomaj, creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizații cu caracter permanent, alocații de stat pentru copii, alocații de întreținere pentru copii încredințați sau dați în plasament, burse pentru elevi și studenți acordate în condițiile legii.

Actele necesare pentru obținerea bursei sociale în anul școlar 2019-2020:

– cerere de la secretariatul unității de învățământ la care învață elevul

– copii după certificatele de naștere ale membrilor familiei

– copii acte de identitate (ambii părinţi, unde e cazul)

– adeverinţă salariu net, defalcat pe fiecare lună (din septembrie 2018 până în august 2019, inclusiv) + valoarea tichetelor de masă/cadou, unde e cazul

– adeverinţă şomaj pe ultimele 12 luni

– adeverinţă ajutor social pe ultimele 12 luni

– talon alocaţie pentru toţi copiii aflaţi în întreţinere, în original

– cupoane pensie, unde e cazul, în original

– orice act care dovedeşte un venit net dobândit în ultimele 12 luni sau orice act legal/ notarial care dovedeşte că familia nu dispune de niciun fel de venituri

– copii certificate de naştere ale copiilor aflaţi în întreţinere

– adeverinţe de venit (pentru lunile din anul 2018 și pentru lunile din anul 2019) de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în original, pe ultimele 12 luni: din septembrie 2018 – august 2019 ( pentru ambii părinţi)

Pentru determinarea venitului mediu net lunar pe membru de familie se vor depune acte doveditoare în primele 10 zile lucrătoare ale fiecărui semestru.

Data limită pentru depunerea actelor în anul școlar 2019-2020 este 30 septembrie.

Bursa socială ocazională 2019 pentru elevi

Bursa de ajutor social se poate acorda ocazional, o dată pe an, și elevilor de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 75% din salariul minim net pe economie.

La fel ca la acordarea bursei sociale 2019, acordarea bursei de ajutor social ocazional se face pe baza documentelor doveditoare ale veniturilor.

Astfel, se iau în calcul: veniturile din drepturile salariale, veniturile care provin din indemnizațiile de șomaj, creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizații cu caracter permanent, alocații de stat pentru copii, alocații de întreținere pentru copii încredințați sau dați în plasament, burse pentru elevi și studenți acordate în condițiile legii.

Cuantumul bursei de ajutor social ocazional trebuie să fie cel puţin egal cu cuantumul lunar al bursei de ajutor social.

Bursele de ajutor social se acordă şi pe perioada vacanţelor şcolare pentru elevi, în următoarele situaţii:

– elevilor care au promovat anul şcolar sau celor care la sfârşitul anului şcolar sunt corigenţi la o singură disciplină de învăţământ şi au media anuală 10 la purtare;

– absolvenţilor învățământului gimnazial care fac dovada că au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învăţământ preuniversitar de stat;

– elevilor declaraţi repetenţi din motive medicale, dovedite prin documente medicale.

deadmin

Burse de merit și burse sociale

Începând de miercuri, 11 septembrie 2019, vor fi plătite bursele de merit și bursele sociale aferente semestrului al II-lea al anului şcolar 2018-2019.

Programul de încasare a burselor:

Miercuri, 11 septembrie 2019, 12:00 – 18:00

Joi, 12 septembrie 2019, 12:00 – 18:00

Pentru elevii minori, bursele vor fi plătite părinţilor, pe baza actului de identitate.

Cuantumul lunar al bursei este cel aprobat prin HCL nr. 116, Anexa nr. 1, adoptată de către Consiliul Local al orașului Eforie în ședința ordinară din data de 28.06.2019