Experiența mea la „Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele”

deadmin

Experiența mea la „Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele”

Mă numesc Alina Negraia, iar în perioada 24 august – 6 septembrie 2019 am participat la tabăra „Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele”, împreună cu Delia Eremia, colega mea.

Scopul acestei tabere este de a-ți dezvolta abilitățile practice prin participarea la una dintre cele 22 de teme de cercetare din diferite domenii STEM (fizică, chimie, biologie, geografie, matematică, informatică, inginerie, ș.a), de a ne îmbunătăți capacitatea cognitivă, de a ne îndruma educațional și profesional prin sesiuni de dezvoltare personală și consiliere.

Deschiderea școlii de vară a fost una neașteptată, în cel mai plăcut mod. Am avut ocazia să folosim tuburi muzicale pentru a crea un imn al taberei, iar cel care a fost selectat (Seven Nations Army) ne va duce pe toți cu gândul la tabără de acum înainte.

Această deschidere a impus ritmul taberei, alert și distractiv încă de la început.

Pe parcursul celor două săptămâni am participat la multe ateliere: „Autocunoaștere, intercunoaștere și team-building”, „Abilitățile și carierele viitorului”, „Antreprenoriat”, „Branding personal”, „Dezvoltare emoționala prin exerciții de antrenament pentru actorie”, „Marketing personal și profesional”. Ne-au ajutat să ne înțelegem mai bine propria persoană, ne-au oferit informații cu privire la dezvoltarea proprie și au încurajat reflecția la viitor și la ce implică acesta.

De asemenea, au avut loc prezentări interesante legate de climă, fake-news, poluare și aplicațiile inteligenței artificiale, subiecte relevante în momentul actual pentru societate.

Vizitele la institutele de cercetare din Măgurele ne-au oferit o altă perspectivă cu privire la ce înseamnă cu adevărat munca de cercetător și la activitatea care se desfășoară în laboratoare pline de aparatură și instrumente avansate.

Partea mea preferata din această tabără a fost programul de cercetare, în care am avut oportunitatea să ne petrecem timpul lucrând la temele noastre împreună cu mentorii, în institutele de cercetare din Măgurele sau Universitatea din București. Eu am participat la tema numărul 14: „Explorăm planeta Marte, înțelegem mai bine Pământul”, în Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Scopul temei a fost crearea unei machete a lander-ului din misiunea NASA Insight, programarea acestuia, dotarea cu senzori și analiza comparativă a datele pe care lander-ul le-a transmis de pe Marte, cu cele de pe Pământ. Pentru a ne realiza scopul propus, am lucrat împreună cu ceilalți colegi de la tema mea (Miruna Pop și Andrei Codin), colegii de la tema 15: ‘Datele de monitorizare și „dezvăluirile” lor’ (Eugen Toma, Lucian Stancu, Roată Mircea) și cu mentorii nostri: Dragoș Tătaru, Bogdan Zaharia, Eduard Năstase, Ștefan Rădulescu, Alexandru Țigănescu.

Procesul de asamblare, programarea, analiza de date și munca in echipa au fost elementele care ne-au ocupat timpul în perioadele de cercetare. Cu ajutorul mentorilor noștri, care ne-au îndrumat și ne-au împărtașit o parte din cunoștintele lor, am reușit să ajungem la obiectivul propus. Atmosfera a fost foarte plăcută, așa că am învățat și ne-am distrat în același timp.

Am fost foarte mândri să ne prezentăm munca în sesiunea de comunicări din ultima zi și am apreciat toate prezentările celorlalți elevi. Fiecare a reușit să facă ce și-a propus în doar două săptămâni, prin munca în echipă și pasiune pentru subiectele alese.


Consider că această tabără a fost extraordinară, deoarece a îmbinat partea educațională, prezentată anterior, cu activități recreative, drumeții și petreceri, împărțirea în echipe (α,  β,  γ), care ne-au făcut să ne cunoaștem mai bine, încurajând comunicarea și crearea conexiunilor între studenți, dar și coordonatori.

Toate lucrurile, de la primul dans din Restaurantul Măgurele, trezitul de dimineață, seara de jocuri (în care unii se jucau, iar alții cântau și dansau), drumurile la Afi, Escape Room-ul din care abia am reușit să ieșim, cântatul la orice oră a zilei, drumețiile și petrecerea din Buzău, întâlnirile echipei β (la care trebuia să ne aducem becul), jocurile de Mafia din bucătărie și autocare, până la îmbrățișările din ultima zi, au făcut ca această tabără să fie de neuitat pentru toată lumea.

Aș vrea să le mulțumesc tuturor organizatorilor, coordonatorilor din Asociația Elevilor Fizicieni, mentorilor, invitaților, sponsorilor și tuturor persoanelor implicate, deoarece au reușit să facă această tabără una dintre cele mai bune experiențe pentru mine (și foarte multi alții). Încurajez toți elevii care sunt pasionați de STEM și vor să aibă parte de o experiență unică. să aplice la Școala de vară de Știinte și Tehnologie de la Măgurele, deoarece vor pleca cu multe cunoștințe, amintiri și prietenii legate cu oameni extraordinari.

 

 

Despre autor

admin administrator