Din nou la înălțime

deMindru Antonia

Din nou la înălțime

Vineri, 19 noiembrie 2021, începând cu ora 14:00, CubeSats-ii realizați în cadrul The 5th Belt and Road Teenager Space Maker Camp au fost lansați cu succes de pe terenul Aerodromului Tuzla.

Microsateliții au fost înălțați cu ajutorul unor baloane captive,  umplute cu heliu, capabile să urce până la 2 km în atmosferă. Altitudinea maximă atinsă a fost de 183 m, din cauza rafalelor ce puneau în pericol ancorarea baloanelor de sol.

 

Evenimentul a reunit elevi din trei unități de învățământ: Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Liceul Teoretic „Ovidius”, Constanța. Cele trei echipe au colaborat pe tot parcursul activității ce a presupus nu numai lansarea CubeSats, dar și monitorizarea datelor înregistrate din troposferă (temperatură, presiune, umiditate, etc), alături de transmisiuni video realizate de camerele atașate microsateliților. Așa cum afirmă și doamna Brăteanu Ana-Maria, director la „Carmen Sylva”, „evenimentul a fost unul de succes, cu un impact important asupra elevilor.”

Primei misiuni îndeplinite îi vor urma interpretarea datelor colectate și transmiterea unui raport către organizatorii The Belt and Road. Cât de curând, liceenii de la „Carmen Sylva” se vor afla din nou la înălțime, pregătind marea lansare, menită să poarte CubeSats până la 30 km altitudine, în stratosferă. Urmează adevărata provocare!

Pentru mai multe detalii legate de eveniment, accesați link-ul YouTube https://www.youtube.com/watch?v=tAb7qrEtL3k&ab .

Despre autor

Mindru Antonia author

Lasă un răspuns