Primul zbor al sateliților, întâmpinat cu entuziasm și muncă în echipă.
Încărcați de cutii, laptop-uri și truse de scule, liceenii de la „Carmen Sylva” au pășit vineri, 19 noiembrie, în incinta Aerodromului Tuzla. Ușor de anticipat, având în vedere expresiile nerăbdătoare și discuțiile pline de importanță, că lansarea urma să se desfășoare… în stil mare. Iar când echipa s-a extins, alăturându-i-se colegii de la Liceul Teoretic „Ovidius” și Colegiul Național „Mihai Eminescu”, tinerii inventatori păreau cu adevărat porniți să cucerească văzduhul.
Înainte de toate, punând la loc sigur recuzita, grupul a profitat de ocazie pentru a face un tur al aerodromului. Au vizitat pista decolare-aterizare și hangarul în care se adăposteau variate aeromodele. Elevii n-au așteptat al doilea îndemn pentru a se împrăștia, forfotind și examinând încântați ceea ce până atunci admiraseă numai de la o distanță considerabilă. În fine, amintidu-și de propria misiune, liceenii s-au grăbit către locul unde CubeSats își așteptau nerăbdători „decolarea”. Numărătoarea inversă începuse…
Prima experiență pune întotdeauna câteva semne de întrebare, iar tinerii inventatori nu au făcut excepție de la regulă. Noroc de profesorii coordonatori, pregătiți să-i ghideze și să le domolească entuziasmul. În grupul „Carmen Sylva”, domnul profesor Bulgaru Laurențiu a supravegheat umflarea balonului cu heliu, în timp ce domul profesor Șerbu Florin a împărțit sarcinile de lucru, aisgurându-se că fiecare își îdeplinește rolul. De celalaltă parte, doamnele profesoare Enciu Elena și Poteră Mihaela și-au instruit și ajutat elevii, astfel încât, în timp util, microsateliții erau atașați, gata de lansare. O ultimă verificare zorită a conexiunii, recapitularea unor detalii esențiale, zeci de ochi ațintiți către baloane (dacă scapă din mână?) și, în sfârșit, momentul!
„ Trei! Doi! Unu! AU PORNIT!” Deasupra capetelor îndreptate fără excepție în sus, cele două baloane au decolat legănându-se, purtând triumfătoare rezultatul unor săptămâni de muncă. După primele momente de exaltare, elevii au alergat către laptop-uri, lăsând sateliții în seama „piloților” de la sol. Device-urile conectate prin radio primeau fără întrerupere date despre temperatură, umiditate, presiune și calitatea aerului, afișând, de asemenea, altitudinea la care se afla satelitul. Ficare metru câștigat era întâmpinat cu exclamații entuziasmate. După ascensiuni de maximum 183 de metri, baloanele au fost coborâte încet, mulțumită echipei responsabile de manevrare. Meritele acesteia din urmă trebuie recunoscute, întrucât strunirea unor zmee supradimensionate nu e o sarcină tocmai ușoară.
După efectuarea mai multor lansări a diferitor CubeSats, baloanele care dominaseră cerul au fost coborâte definitiv. Odată microsateliții recuperați, au fost așezați la locurile lor, luând o pauză binemeritată după ore de emoții intense. Totuși, tinerii cuceritori ai troposferei nu au ratat o ultimă distracție, în momentul eliberării heliului din baloane. Câțiva curajoși au schimbat pentru o vreme timbrul vocal, stârnind un hohot de râs unanim. Odată misiunea încheiată în această notă pozitivă, tinerii și-au luat la revedere, mulțumind colegilor din alte licee pentru schimbul de experiențe
Doamna Brăteanu Ana-Maria, director al Liceului Teoretic „Carmen Sylva” a asistat la întregul proces de lansare și afirmă că „s-a implicat în proiectul CubeSats încă de la început, prin facilitarea procedurilor vamale pentru echipamentele venite din China și transportul în timp util al buteliilor cu heliu de la București.” Este de părere că „proiecele educaționale lărgesc sfera cunoștințelor elevilor și aduc un plus de valoare unității noastre de învățământ”, motiv pentru care „va sprijini permanent cercetarea în educație, alăturându-se inițiativelor lăudabile ale profesorilor și elevilor.” De asemenea, consideră că „evenimentul a fost unul de succes, dat fiind faptul că ni s-au alăturat chiar elevi din alte licee”, și nu greșește. Câteva opinii spontane ale elevilor participanți dovedesc receptarea pozitivă a proiectului:
„Mi-a plăcut, bineînțeles, chiar dacă era să mă ia balonul pe sus, cu tot vântul ăsta. Am socializat, am întâlnit lume nouă și da, am realizat un experiment foarte interesant!” afirmă Cristian, clasa a XI-a, elev la „Carmen Sylva”. Beatrice, clasa a IX-a, spune că „a trăit momente foarte plăcute, distractive, cu o mulțime de persoane noi și lucru în echipă”, iar colegul său, Andrei, ne asigură că „ar repeta această experiență oricând!”
Așadar, după o zi plină de evenimente și emoții la nivel înalt, tinerii inventatori se despart, amintindu-și gustul victoriei. Se pregătesc de cucerirea sistematică a atmosferei, iar lansarea unui CubeSat special în stratosferă este următorul lor pas. Cu siguranță misiunea va aduce cu sine mai multe provocări, o sumedenie de noi sentimente și întrebări.
Despre autor