Sâmbată 28 martie 2015, s-a desfășurat faza județeana a concursului „Ștefan Procopiu”. Liceul nostru a participat cu 3 lucrări la 3 secțiuni.
Toate cele trei lucrări au obținut punctaj maxim, au obținut Diploma Procopiu și s-au calificat la faza națională a competiției. Pentru a vedea rezultatele apăsati aici.
FELICITĂRI tuturor participanților și succes la faza națională.
Cele trei lucrări prezentate de elevii noștrii au fost:
1. La secțiunea Fizică aplicată gimnaziu: Stație meteorologică automată, folosind microcontrolerul Arduino, Liviu Chirea, Cristiana Savuca, Denis Sait, clasa a 7-a.
Dispozitivul creat de noi utilizează un microcontroler Arduino și trei senzori care permit determinarea temperaturii, umidității și presiunii atmosferice. Datele trimise de senzori sunt recepționate pe calculator și pot fi stocate sau reprezentate grafic.
2. La secțiunea Referate științifice gimnaziu: Studiul calității aerului în sălile de clasa, Iulia Mihaela Drăgan, Mihaela Cristina Frunză, Ștefan Băloiu, clasa a 7-a.
Calitatea mediului din sălile de clasă este foarte importantă pentru ca activitățile desfășurate să aibă un randament ridicat. Calitatea mediului include parametrii ai aerului, termici, acustici și vizuali. În cazul în care calitatea mediului este slabă, procesul de învățare poate fi compromis: se ajunge la disconfort și chiar la probleme de sănătate.
Am decis să monitorizăm, calitatea mediului din cabinetul de Fizică-Chimie. Am utilizat în acest scop echipamente Vernier: sistemul LoggerPro la care am cuplat senzorii de umiditate, temperatură, dioxid de carbon în aer (CO2) și intensitatea radiației luminoase în vizibil. Am amenajat un punct de observație în laborator și am făcut înregistrări zilnice.
3. La secțiunea Fizica aplicată liceu: Simularea curbei de lumina a unui asteroid folosind cartofi, Badea Răzvan, Lorena Chiru, clasa a 10-a.
Asteroizii au în general forme neregulate și de aceea reflectă selectiv lumina. Curba de lumină a unui asteroid este utilizată la determinarea vitezei de rotație în jurul axei proprii. Am simulat curba de lumină folosind un montaj alcătuit din microcontrolerul Arduino, senzori de lumină motor și pas cu pas. Curbele obținute de noi folosind cartofi (foarte asemănători ca forma cu asteroizii) sunt foarte asemănătoare cu cele obținute de astronomi pentru asteroizi.
Despre autor