Arhivă lunară 27 iunie 2015

deadmin

EXO-RO 2015 – Concurs Național de Rovere

Luna trecută, elevii Liceului Teoretic Carmen Sylva au format o echipă alcătuită din trei membri: Ioana Bărbuliceanu, Alexandru Mîndra și Răzvan Badea, pentru a se înscrie la Competiția Națională de Rovere EXO-RO. Recent, au fost afișate rezultatele cu proiectele selecționate pentru participarea în cadrul competiției care se va desfășura în luna septembrie a acestui an.

Din județul Constanța s-a mai calificat și echipa Tomis de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”. Prin urmare, având în vedere statutul acestui liceu, suntem determinați și încântați că avem parte de  astfel de concurență.

Detalii despre competiție și calificări a mai publicat și Observator de Constanța. Vedeți AICI.

Avem încredere în rover-ul ce va participa din partea echipei noastre și speram tot ce este mai bun de la competiție. Succes CarmenSylvaRover!

deadmin

RoSEF Suceava 2015

În zilele 19-20 iunie, am fost la Suceava pentru a participa la concursul naționalrosef de știință RoSEF împreună cu ai mei colegi și prieteni: Alexandru Mîndra, Paul Paraschiv, Andreea Ghena și Răzvan Badea. Ne-a însoțit doamna profesoară Mihaela Poteră careia îi mulțumim pentru învățăturile și discuțiile plăcute și pentru că ne-a suportat copilăriile timp de multe ore lungi petrecute pe drum.

Am ajuns la destinație în jurul orei 18. Ne-am cazat la căminul Colegiului Național „Petru Rareș”. După ce ne-am dus bagajele în camerele noastre (noi, fetele într-o cameră, iar Alex, Răzvan și Paul în alta de lânga noi), am avut câteva ore pauză până la închiderea Mall-ului unde urma să mergem să ne aranjăm standurile pentru următoarea zi – ziua concursului. Așa că, în timpul acesta, deși scurt, spiritul de campus a pus stăpânire pe noi și ne-am distrat și noi puțin. Bineînțeles că numai prostii am făcut… doar suntem adolescenți… Ne-am adunat cu toții la băieți în cameră, am luat sucuri și gustări și am început prin a schimba impresii și a ne împărtăși emoțiile legate de concursul din urmatoarea zi. Am continuat prin a-l panica pe domnul diriginte printr-un mesaj cum că am stricat modulul Raspberry Pi când noi doar mâncam ciocolată cu raspberry (zmeură). Șiii… am culminat cu o bătaie cu semințe de floarea soarelui din care nimeni nu a ieșit câștigător…

Ca niște copii cuminți ce suntem, am curățat toată harababura creată, ne-am schimbat, am coborât la masă, iar, mai apoi, am plecat cu un taxi la Mall. Acolo am organizat locul rezervat concursului, am pus postere pe panouri și am făcut cunoștință cu unii dintre concurenți.

După ce ne-am întors la cămin, deși epuizați după drum și multe ore nedormite, nu am mers la culcare. Eu și Alex am rămas să lucrăm la jurnalul proiectului, Răzvan ne-a ținut companie iar, după puțin timp, Paul și Andreea au căzut pradă oboselii – au adormit în două dintre cele patru paturi din cameră. Atunci, noi am încercat să îi facem să doarmă cât mai bine și mai confortabil, desenându-i cu marker negru în talpă si pe unghii, lipindu-le scotch în păr și „pictându-i” cu silicon pe mâini. Când s-au trezit și au țipat la noi, nu ne-am supărat, ci doar am râs mai tare, însă după ce am terminat ce aveam de facut, am căzut de acord să mergem și noi să dormim.razvan

Ziua concursului a fost destul de scurtă fiindcă am mers acolo dimineață,  nu am avut de așteptat că a și început concursul. La deschidere a fost  prezent și bine-cunoscutul Alexandru Mironov, scriitor și jurnalist,  realizator al emisiunii „Știință și imaginație” de pe TVR 1 . Au trecut câțiva  oameni  interesați de activitatea desfășurată. A urmat un val de jurați care nu  au stat  mai mult de 5 minute la fiecare stand. A mai trecut un domn  jurat  care de data aceasta nu a plecat până nu a aflat fiecare detaliu despre  fiecare proiect… și cam asta a fost tot. La ora 12 am plecat la masă și la  plimbare prin Mall, iar la ora 15 ne-am întors pentru premiere. Răzvan a  primit mențiune. Proiectul nostru a fost premiat cu locul al noiII-lea iar proiectul colegilor mei care au construit o dronă, a câștigat un premiu special din partea Asociației Inginerilor din România. Se putea și mai bine, dar suntem mândri de noi. Îi felicit din toată inima pe colegii mei și pe toți cei care au participat fiindcă au avut proiecte foarte reușite. Abia așteptăm să vedem la ce concurs internațional ne calificăm pentru anul viitor.

drona

 

 

 

 

Acestea sunt proiectele care intră în selecția pentru cele 4 competiții din  2016:

  1. Copsa Mica, „Dor de viata, Strigat de durere”, Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Bucuresti
  2. Magnetic Bacteria, CEITCST – Liceul Teoretic International de Informaticaa Bucuresti
  3. Mana robotica, Palatul Copiilor Ramnicu Valcea
  4. Dispozitiv autonom de analiza a parametrilor atmosferici si de sol din zone greu accesibile, Colegiul National Petru Rares, Colegiul National Stefan cel Mare, Suceava
  5. Accelerarea procesului de integrare a masinilor inteligente, Liceul Teoretic Ovidius, Constanta
  6. Actuator pentru reabilitare, CEITCS – Liceul Tudor Vianu Bucuresti
  7. Aplicatii ale unor elastomeri in domeniul microgeneratoarelor de tip harvesting, CEITCST – Liceul International de Informatica, Bucuresti
  8. Studiul calitatii aerului in salile de clasa, Liceul Teoretic Carmen Sylva Eforie Sud
  9. Hybrid photovoltaic cells based on biologic and polymeric materials, Liceul International de Informatica Bucuresti
  10. Formularea unei probleme de camp electric imprimat printr-o membrana cu nanopori, CEITCST – Liceul International de Informatica, Bucuresti
  11. Influenta factorilor chimici asupra germinatiei semintelor de conifere, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Suceava
  12. Autistic Spectrum, Palatul Copiilor Iasi
  13. Utilizarea dronelor in prevenirea incendiilor de vegetatie, Liceul Teoretic Carmen Sylva, Eforie Sud
  14. Lansator spatial pe energie electrica, Liceul Tehnologic Tomsa Voda Solca
  15. Influenta mesajelor interferentiale asupra performantei, Colegiul National Petru Rares Suceava
  16. Medical Rehabilitation – Sensors and Monitoring, CEITCST, Liceul International de Informatica Bucuresti
  17. Chappie, CEXLUM-UESEL (Centrul de Excelenta Lumina) Bucuresti

Au fost două zile pline, obositoare, ce-i drept, dar interesante. Mersul cu trenul a fost plăcut, chiar dacă a durat aproape o zi (dus) și o noapte (întors). Ideea e că am fost împreună… Cum a spus și colegul meu, Paul: muncim împreună, ne relaxăm împreună… suntem o echipă. Mai mult! Suntem o familie… și asta este cel mai important.

 

 

[slideshow_deploy id=’1454′]

deadmin

Declaraţii de avere şi de interese

Declaraţii de avere şi de interese – conform Legii nr. 176/2010 pentru personalul de conducere din cadrul unităţii şcolareStanciu-Cristina-2014Ionescu-Grigore-2014Dragomir-Mariana-2014

deadmin

TAP SWIPE PINCH

În perioada 16-20 martie 2015 am participat împreună cu doamna profesoară de matematică Vasile Iorga Raluca la un stagiu de formare intitulat „Tap-Swipe-Pinch” care a avut drept idee principală utilizarea de tablete în activitatea didactică.

Detalii găsiți la adresa și în documentul de mai jos:

Mindmap – Tap-Swipe-Pinch

TSP
deadmin

CURS DIGITAL EXTRA UK, 5-11 aprilie 2015

CURS DIGITAL EXTRA

UK, 5-11 aprilie 2015

 

prof. Valeria Chiosea

In perioada 5-11 aprilie 2015 am participat la cursul Digital Extra in Coventry, UK, in cadrul proiectului Erasmus + “ Stiintele si tehnologia in societatea cunoasterii”. Surpriza mare a fost cand am aflat, cu cateva zile inainte de plecare, ca suntem doar 5 profesori inscrisi la acest curs! Cand am ajuns acolo ni s-a spus ca s-a mai retras o persoana. Ulterior am inteles si de ce : denumirea de “extra” a cursului era un acronim de la “exhibition training”, adica organizarea de expozitii digitale in muzee, deci un domeniu cu care cadrele didactice nu prea au legatura …

Pentru ca eram prea putini cursanti, organizatorii ne-au unit cu cei 4 profesori ( da, tot 4, si tot cu un retras in ultimul moment !) inscrisi la un alt curs Sharing landscape. Deci putem spune ca am facut doua cursuri intr-unul ( oferta ! ). Pe parcursul celor 5 zile de curs am incercat sa gasesc modalitati de integrare in lectiile de biologie a aplicatiilor prezentate de formatori.

Voi prezenta cateva dintre aplicatiile pe care am lucrat la curs :

– pentru realizarea de filme http://www.sonycreativesoftware.com/moviestudiope . Am lucrat in laboratorul media al muzeului Herbert din Coventry cu acest program si desi am fost ajutati de angajatii muzeului, aplicatia a „cazut” de cel putin 5 ori, pierzand o parte din ce lucrasem Aplicatia este disponibila contra cost.

– pentru transmisii live www.bambuser.com , o aplicatie care permite transmisii live;

– pentru testari on-line www.joecutting.com; personal mi se pare mult mai atractiva aplicatia kahoot.it pe care am si folosit-o la clase si care se bucura de succes. Ba chiar la clasele a VII a elevii si-au creat propriile teste cu aceasta aplicatie.

http://shakespeare.org.uk/visit-the-houses/eye-shakespeare-app.html , o aplicatie pentru iPhone si iPad care te ghideaza in Stratford upon Avon, orasul in care s-a nascut Shakespeare. Evident, nu poate fi folosita decat in orasul respectiv.

– pentru crearea de QR coduri – zxing.org/ ; eu am gasit si alte aplicatii care permit crearea de QR coduri si pe laptop si deci printarea lor la imprimantele din scoala.

– pentru crearea de povesti digitale https://itunes.apple.com/us/app/book-creator-for-ipad-create/id442378070?mt=8 – este o aplicatie doar pentru iPad. Eu am gasit alte aplicatii gratuite care permit realizarea de povesti digitale pe laptop, iar cea care a functionat cel mai bine si a fost folosita de elevii claselor a VII a este www.capzles.com .

– pentru fotografii 360°   www.photosynth.net

– pentru crearea de obiecte la imprimanta 3D; nu am retinut aplicatia ( contra cost ) deoarece stiam ca nu as avea unde sa o folosesc ! La curs am lucrat intr-o aplicatie care ne-a permis apoi sa printam propriile noastre creatii, niste brelocuri. A fost prima data cand am vazut o imprimanta 3D si in calitatea mea de profan intr-ale informaticii nu am fost foarte impresionata : mi s-a parut ca ar fi fost mai eficienta o matrita de mase plastice ! Macar era mai rapida !

In concluzie, unele aplicatii pot fi folosite in orele de biologie iar altele mai putin. Cam greu sa faci transmisii on-line si sa dai ca teme elevilor sa faca filme sau fotografii cand ai de predat anatomie si fiziologie ! Majoritatea aplicatiilor se preteaza pentru invatamantul primar, orele de TIC sau la cursurile optionale. Tocmai de aceea am propus un curs optional pentru anul urmator ce va fi aplicat la clasa a XI a B, Ecologie digitala.

Imprimanta 3D

Imprimanta 3D

 

Casa unde s-a nascut Shakespeare

Casa unde s-a nascut Shakespeare

deadmin

Universul iti zambeste

„Universul iti zambeste” este titlul expozitiei de astronomie realizate de elevii liceului nostru. Expozitia poate fi vizitata pe coridorul de la etajul 1 al liceului. Si de asemenea poate fi vizitata virtual la adresa: http://imake.lefo.ro/astro/. 1-universul-zambeste copy

deadmin

Planuri cadru

Planuri cadru aplicabile în anul școlar curent pot fi consultate la adresa Lefo – Chimie în secțiunea curriculum.

 

deadmin

In excursie la NASA

Pe durata competitiei(7-10 mai), organizatorii au organizat si doua excursii, prima fiind la muzeul de stiinte din Houston iar a doua fiind la Centrul Spatial NASA din Houston.

Citește mai mult

deadmin

Olimpiada I-SWEEEP

Olimpiada I-SWEEEP, The International Sustainable World Energy, Engineering and Environment Project Olympiad sau în română „Olimpiada internațională de proiecte în categoria energiei, ingineriei și a mediului pentru dezvoltarea unei lumi mai durabile” este un târg de științe inovator, deschis studenților de liceu. Acesta este cel mai mare târg de științe pe acest subiect din lume.

I-SWEEEP este organizat anual de către Harmony Public. Cu ajutorul liderilor în industrie și al instituțiilor de învățământ superior, aceasta aduce anual proiectele calificate la Houston, Texas, USA.

Misiunea

Misiunea olimpiadei I-SWEEEP este aceea de a crea un mediu atât colaborativ cât și competitiv în care studenții să își prezinte ideile inovatoare ce vor putea contribuii dezvoltării energiei, ingineriei și a mediului.

Obiectivele I-SWEEEP

  • Trezirea interesului și conștientizării problemelor planetei
  • Ajutarea tineretului în a înțelege aceste problem
  • Găsirea unor soluții pentru aceste problem
  • Grăbirea progresului prin investirea în tineret

I-SWEEEP oferă studenților de liceu oportunitatea de a se pune în locul oamenilor de știința și al inginerilor de mâine, promovându-le astfel proiectele. I-SWEEEP este un pas esențial în formarea unei comunități globale ce va inspira responsabilitatea de a avea grijă de planeta noastră.

Conceptul EIM

I-SWEEEP susține conceptul EIM(Energie, Inginerie & Mediu) cu toate subcategoriile acestuia. Susținerea mediului este posibilă doar cu ajutorul invențiilor gândite de ingineri astfel încât să funcționeze curat din punctul de vedere al energiei.

Date despre I-SWEEEP 2015

Număr de țări: 67

Număr de state ale Americii: 44

Număr total de proiecte: 427

Număr de proiecte internaționale: 190

Număr de proiecte din state: 237

Număr de studenți: 668

Număr de profesori: 315

Număr de jurați: 325

Număr de voluntari: 300

DSC_1156 - Copy

deadmin

Drumul

Am plecat din Eforie-Sud noaptea. Ne-am intalnit in statia din centrul orasului parinti, profesori, copii – toti plini de emotii si cu un mare semn de intrebare despre ceea ce urma sa se intample. In drum spre aeroport ne-am comportat ca o echipa adevarata, am povestit, am ras, stiam cu totii ca urma ceva maret, ca ajungeam la unul din cele mai importante concursuri internationale, iar noi, copiii din Eforie-Sud, am reusit acest lucru. Ma uitam la chipurile colegilor mei si citeam mandria in ochii lor. Eram bucuros ca suntem o echipa.

Drumul din Romania pana in America a durat aproximativ 13 ore. Prima escala am avut-o in Olanda, Amsterdam. In America am aterizat in Houston, International Airport Houston. Drumul a fost destul de obositor dar gandul la noua experienta ne entuziasma atat de tare incat nu am resimtit foarte tare oboseala. La intoarcere, am asistat la un fenomen cu care pilotii se intalnesc in mod obisnuit. Zburand deasupra norilor am putut imortaliza cateva momente cu fulgere din timpul noptii. Am asistat la turbulente, dar pilotii au fost antrenati si au stiut cum sa actioneze in aceste cazuri. Stewardezele au fost foarte dragute cu noi pe parcursul turbulentelor si ne-au mentinut calmul. Cativa membri din echipa noastra au avut ocazia sa socializeze cu persoane de diferite nationalitati oferind un bonus calatoriei noastre. Am aterizat la Paris si am luat primul avion inspre Bucuresti, fiind in graba. Avionul inspre Paris avusese intarziere de 1 ora si 45 de minute.

Drumul a fost foarte palpitant, am vizitat multe locuri pe care nu imi imaginam ca o sa le vad vreodata personal.

[slideshow_deploy id=’1341′]