Proiecte la I-SWEEEP

deadmin

Proiecte la I-SWEEEP

DSC_1156 - Copy

I-SWEEEP este o olimpiada de ultima generatie a stiintei deschisa studentilor de liceu din toata lumea. Misiunea olimpiadei I-SWEEEP este aceea de a crea un mediu ambiental si totusi competitiv in care studentii isi pot prezenta ideile inovative pentru a prelua initiativa in provocarile contemporane in domeniul energiei, ingineriei si mediului care vor asigura o lume sustenabila in viitor.

I-SWEEEP a fost plina de proiecte frumoase din diferite locuri ale lumii. Proiectele au fost impartite pe 3 categorii de jurizare si 2 sub categorii: Energie, Inginerie si Mediu .(Mediu-Management si poluare, Mediu-Sanatate si Preventia bolilor)

Cateva proiecte prezentate chiar de catre proiectantii acestora si categoria acestora:

  • Mediu-Management si Poluare

Diferentele aparute in comportamentul populatiei de salamandre in jurul indiguirilor acvatice.

„Modificarile aduse mediului inconjurator, prin actiunea omului, cauzeaza adeseZia scaderi in biodiversitate. Barajele sunt o amenintare bine cunoscuta la adresa biodiversitatii in jurul ochiurilor de apa dulce. Pe Podisul Cumberland aceste mici indiguiri de apa sunt asociate cu prezenta unor mari populatii de salamandre. O ipoteza in explicarea acestor rezultate e aceea ca barajele creeaza fluxuri perene(flux acvatic pe tot parcursul anului) din fluxurile efemere anterior(fluxuri acvatice doar pe o anumita perioada a anului). Niciun studio nu a fost facut pentru a observa daca aceste densitati sunt similare cu fluxurile natural perene sau daca familiile de salamadre din jurul barajelor sunt la fel de sanatoase ca familiile din fluxuri nealterate. Acest studiu a incercat sa determine efectele cauzate de micile indiguiri si prezenta permanenta a apei in marimea populatiei si conditiilor de viata a salamandrelor Eurycea wilderae. Studiul a fost facut asupra doua fluxuri indiguite, doua curente de apa efemere adiecente fiecarui baraj si doua fluxuri perene, pe o perioada de 3 zile pentru fiecare. Zilnic pe un traseu de 15 metri fiecare salamandra a fost capturata, cantarita si masurata. Tipul de flux acvatic nu a avut efect asupra corpului salamandrei. Marimea populatiei de salamandre a fost semnificativ mai mica in fluxurile efemere, dar similara intre fluxurile perene si indiguirile de apa dulce. Aceste rezultate sugereaza ca indiguirile mici au un impact pozitiv asupra fluxului populatiei de salamandre datorita prezentei permanente a apei. Aceste constatari reprezinta o provocare adusa ideei ca omul creeaza un impact negative asupra ecosistemului si sugereaza ca ingineria umana poate fi folosita pentru a usura persistenta animala in unele scenarii.”

  • Mediu-Manangement si Poluare

Elaborarea unui kit de testare pentru a monitoriza prezenta ionilor de metal greu in apele industriale.

„Problema poluarii apei devine o problema din ce in ce mai serioasa. Existenta ionilor de metal greu in apa este dificil de descoperit cand concentratia este mica, totusi fiind suficienta pentru a dauna sanatatii umane. Proiectul nostru are ca scop elaborarea unui kit de testare disponibil pentru toti pentru a deduce tipul si concentratia ionilor de metal in monstrele de apa. 16 Liganzi (inclusiv reactivi anorganici obisnuiti, amine organice, carboxilati si amino acizi) au fost mixati cu 5 ioni grei de metal(Cu2+ , Ni2+, Co2+, Cr3+, and Fe3+) formand compusi cu o intensitate a culorii mai mare. 3-4 liganzi au fost alesi pentru fiecare ion de metal in parte pentru a realiza testele de colorimetrie. Curbele de calibrare pentru compusi de mare absorbtie si specificitate au fost reprezentate grafic. In continuare ionii de metale au fost combinati cu cate 5 reactanti chimici de laborator si 5 reactanti chimici casnici. Glicina si MSG-ul au fost alese pentru a realiza testul de reactive la microscara cand acestia sunt in siguranta. In particular, MSG este ieftin si usor accesibil. Am gasit ionii pozitivi de Pb2+, Ag+, Hg2+ in apa si pot fi detectati prin precipitarea acestora adaugand iodura de potasiu si tinctura de iod. Acestea au fost de asemenea incluse in kit-ul nostru de testare. Kitul de testare este de marimea unei palme si este usor de folosit pentru ca utilizatorii sa poata estima foarte usor concentratia ionilor de metal greu in apa, in acest fel protejandu-se ei insisi de otravirea cu apa poluata.”

  • Inginerie

Cresterea duratei de viata a sistemului de baterie pentru vehicule electrice.

„Proiectul meu a fost o abordare interesanta a mangementului bateriei. In ambalajele mari de baterii, anumite celule cedeaza inaintea celorlalte ceea ce determina scaderea duratei de viata a intregului pachet de baterii. Proiectul meu reprezinta un circuit care egalizeaza starea de incarcarea a seriilor de celule conectate, egaland stresul general in pachet astfel marind durata de viata totala a acumulatorului. La un nivel mai tehnic, am adaugat o faza intermediara de curent alternativ intr-o punte activa cu un convertor dublu bidirectional, creand astfel mai multe moduri bidirectionale de sursa de curent controlata.”

Despre autor

admin administrator