Arhivă zilnică 26 octombrie 2017

deadmin

Inspiration Carmen Sylva – la Exo-RO 2017

Inspiration”Carmen Sylva” – ICS, se află printre finalistele Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO organizată de Agenţia Spaţială Romană (ROSA) în sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – ESERO România.

Competitia Exo-RO este organizat de către Agenţia Spaţială Română (ROSA) în sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – ESERO România și partenerii locali, şi le va oferi elevilor de liceu ocazia de a învăţa în mod practic şi de a se familiariza cu metodologia de cercetare ştiinţifică, de a-şi însuşi concepte noi, de a aprofunda sau consolida cunoştinţe de tehnologie şi programare şi, nu în ultimul rând, de a învăţa importanța coordonării şi a lucrului în echipă. Etapa finală a competiţiei, care se va desfăşoara în perioada 24 -26 noiembrie la Targu Ocna, jud.Bacau.”

Echipele calificate in faza finala a competitiei sunt:

Little Future Robots, Liceul Tehnologic Jimbolia, jud. Timiș
Highlander, Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, București
Inspiration “Carmen Sylva” – ICS, Liceul Teoretic “Carmen Sylva”, Eforie Sud, Jud. Constanța
SpaceXplorers, Liceul Internațional de Informatică, București
Help-R, Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân” Constanța, Jud. Constanţa
AstroRovers, Colegiul Naţional “Dragoş Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Jud. Suceava
Tezeus, Colegiul National de Informatica „Matei Basarab”, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Cosmic Dust Liceul Teoretic „Grigore Moisil” – CoderDojo Timișoara , jud. Timiș
AutoVortex, Clubul de Robotica Educationala AutoVortex Romania, București

Echipele participante la Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu vor construi un rover de dimensiuni mici. Scopul competiției este de a testa cunoştinţele teoretice şi practice din domeniile STEM (Stiinta – vazuta in sens larg, Tehnologie, Inginerie, Matematica) ale elevilor. Proiectele vor fi construite urmând obiectivele unui robot de explorare planetară, care va fi proiectat astfel încât să îndeplinească atât misiunea principală, cât şi pe cea secundară a competiţiei.

Misiunea ştiinţifică principală– obligatorie pentru fiecare echipă – constă în deplasarea telecomandată a roverului până la un punct fix, făcându-se abstracţie de decalajul temporal care ar există în realitate între locaţia explorată şi centrul de control, măsurarea parametrilor: presiunea atmosferică, temperatura mediului înconjurător,diferența de altitudine şi transmiterea de imagini catre statia de baza. Roverul este necesar să respecte masa maximă de 2,5 kg şi un volum maxim in format pliat dat de dimensiunile L=40cm, l=30cm, h=20cm. Roverul va fi telecomandat, participantii neputand avea contact vizual direct cu acesta, navigarea desfasurandu-se prin intermediul camerelor de luat vederi ale roverului sau senzorilor. Se accepta instalarea de către echipe în prealabil, a unor echipamente de tip releu pentru a preîntâmpina problemele de propagare ale semnanului, dar nu se acceptă conexiuni cablate (acestea includ conexiunile între centrul de comandă/statia de baza și releu ).

Misiunea ştiinţifică secundară este definita de fiecare echipa in parte si incearca sa evidentieze aspectele de indemanare si competenta cu rol de diferentiere a echipei. Ea poate consta în colectarea unor eşantioane, precum şi măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului în vederea determinării habitabilităţii sitului de către oameni, precum şi determinarea din aceşti parametri ai posibilităţii existenţei vieţii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiaţii etc.) cu senzori la alegere. Sursa de alimentare cu energie (bateria) trebuie să fie montată pe robot, nefiind permisă alimentarea dintr-o sursă externă (prin cablu).

Echipa liceului nostru a ales ca misiune secundara, studiul conditiilor de mediu, a campului magnetic si realizarea unei harti 3D a zonei explorate de rover.

Echipa Inspiration Carmen Sylva – ICS este formata din Ionut Stancescu, liderul echipei, Alina Negraia, Delia Eremia si Andrei Rusu.

Detalii despre cum avanseaza proiectul ICS puteti sa vedeti la: https://www.facebook.com/inspirationcarmensylva/

Succes, Inspiration Carmen Sylva