Arhivă zilnică 14 noiembrie 2017

deadmin

14 Noiembrie 2017 – LefoPicii în zi aniversară

1 A

Învățătoare: Mihaela Zontea

Elevii clasei I A au sarbatorit Ziua Dobrogei vizionand si ascultand dansuri populare si cantece armanesti, turcesti, tatarasti, bulgaresti, lipovenesti si, nu in ultimul rand, romanesti.

 

1 B

Învățătoare: Carmen Rusnaciuc

Elevii clasei IB au sărbătorit Ziua Dobrogei la fel cum sunt sărbătoriți ei….i-au cântat „La mulți ani!”, au dansat hora, au audiat „Dobroge, mândră grădină” și i-au adus în dar flori și fluturași desenați.

 

CP A, a 2-a A, a 3-a A

Învățătoare: Maria Mîndru, Carmen Stănoiu, Alina Theodorescu

Într-o zi atât de importantă pentru noi, dobrogenii, LefoPicii au fost în sărbătoare, căci aniversarea Dobrogei, care a împlinit azi 139 de ani, este și aniversarea noastră, a celor care trăim pe aceste meleaguri.

LefoDobrogenii au cinstit Dobrogea, scriind și vorbind despre ea, interpretând cântece patriotice, recitând poezii patriotice, vizitând cel mai bătrân oraș al țării, jucându-se împreună.

 

a 4-a B

Învățătoare: Simona Gabriela Enache

Luni, la ora de istorie, elevii au învăţat despre marea colonizare greacă, care a ajuns şi la ţărmul Mării Negre (Pontus Euxinus), unde au fost ridicate cetăţile Histria, Tomis (azi, Constanţa) şi Callatis (azi, Mangalia), ce au devenit puternice centre economice. Locuitorii acestor cetăţi făceau comerţ cu cetăţile din Elada (Grecia).

Marţi, la ora de geografie, elevii au caracterizat din punct de vedere geografic regiunea Dobrogea.

Şi nu în ultimul rând, eleva Sara Maria Barbu a cântat IMNUL NAŢIONAL AL ROMÂNIEI, în deschiderea spectacolului omagial „Dobrogea, 139 de ani de istorie, tradiţie şi multiculturalitate”, organizat marţi, 14 noiembrie 2017, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet  „Oleg Danovski” din Constanţa.

 

deadmin

DOBROGEA – pământ românesc

Astăzi, 14 noiembrie, în urmă cu 139 de ani (1878), intrau pe pământ dobrogean autoritățile Regatului României, acțiunea reprezentând urmarea participării României la războiul ruso-turc din 1877-1878 și a obținerii independenței de stat. Sfârșitul domniei lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească, 1418, a coincis și cu pierderea Dobrogei în favoarea Imperiului Otoman, după mai bine de patru secole, Dobrogea revenea în componența României, iar autoritățile române pășeau cu entuziasm și multe speranțe pe acest vechi pământ românesc.
Pentru aniversarea acestui eveniment istoric național, cu implicații profund sentimentale pentru locuitorii spațiului geografic cuprins între Dunăre și Marea Neagră, elevii Liceului Teoretic ”Carmen Sylva” au desfășurat activitățile: ”Ziua Dobrogei – dezvoltare durabilă” și ”Mărturii de cultură și civilizație românească în Dobrogea”.
Desfășurată în data de 13.11.2017, la activitatea ”Ziua Dobrogei – dezvoltare durabilă” au luat parte elevii clasei a X-a B – profil uman, sub îndrumarea doamnelor profesoare Alina Mihaela Bâcă și Camelia Costea. Lucrând în echipe, elevii au realizat panouri tematice în care au fost evidențiate evenimente istorice și aspecte geografice specifice teritoriului dobrogean. Rolul activității a fost acela de a reliefa cele mai importante momente din istoria Dobrogei, alături de caracteristicile geografice ale reliefului și de a determina în rândul tinerei generații conștientizarea importanței lor pentru dezvoltarea durabilă.
Elevii clasei a VII-a B, sub coordonarea doamnei profesoare Mirela Anuța au dedicat acestui eveniment activitatea ”Mărturii de cultură și civilizație românească în Dobrogea”, derulată în data de 14.11.2017, în cadrul căreia au identificat cele mai semnificative dovezi de cultură și civilizație din județele Constanța și Tulcea. Activitatea le-a oferit elevilor posibilitatea de a descoperi elemente de cultură și civilizație puțin cunoscute din spațiul dobrogean și de asemenea, le-a trezit curiozitatea de a le vizita.

deadmin

Saptamana roboticii la „Carmen Sylva”

In perioada 17-26 noiembrie 2017 se desfasoara „Saptamana Europeana a Roboticii” o initiativa  a EURobotics, inceputa in 2011, ce are drept scop promovarea industriei roboticii in tarile Uniunii Europene.  In cadrul Saptamanii Roboticii, pe 23 noiembrie 2017 intre orele 16-18, la liceul nostru, se va desfasura evenimentul „Proiecte robotice la Carmen Sylva”.

Pe coridorul de la etajul 1 al liceului va fi amenajata o expozitie de postere cu proiectele STEM (Science, Technology, Engeeniering and Math) realizate de elevii din scoala noastra in perioada 2013-2017. Proiectele care vor fi prezentate au obtinut premii al targuri de stiinte si la competitii nationale si internationale: CanSat Europe 2014 Norvegia, INESPO 2014 Amsterdam, Olanda, ISWEEEP Huston Texas 2015, Intel ISEF 2016, INESPO 2016, CanSat Europe 2016, ISWEEEP Huston Texas 2017, Astro Pi 2017, First Tech Challenge 2016-2017

In laboratorul de fizica-chimie vor fi prezentate proiectele robotice (STEM) derulate in acest an de scoala noastra.

  • Exo-RO 2017
  • First Tech Challenge 2017-2018
  • Astro Pi 2018

Sunt invitati sa participe elevi, profesori, parinti si reprezentanti ai comunitatii locale.