DOBROGEA – pământ românesc

deadmin

DOBROGEA – pământ românesc

Astăzi, 14 noiembrie, în urmă cu 139 de ani (1878), intrau pe pământ dobrogean autoritățile Regatului României, acțiunea reprezentând urmarea participării României la războiul ruso-turc din 1877-1878 și a obținerii independenței de stat. Sfârșitul domniei lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească, 1418, a coincis și cu pierderea Dobrogei în favoarea Imperiului Otoman, după mai bine de patru secole, Dobrogea revenea în componența României, iar autoritățile române pășeau cu entuziasm și multe speranțe pe acest vechi pământ românesc.
Pentru aniversarea acestui eveniment istoric național, cu implicații profund sentimentale pentru locuitorii spațiului geografic cuprins între Dunăre și Marea Neagră, elevii Liceului Teoretic ”Carmen Sylva” au desfășurat activitățile: ”Ziua Dobrogei – dezvoltare durabilă” și ”Mărturii de cultură și civilizație românească în Dobrogea”.
Desfășurată în data de 13.11.2017, la activitatea ”Ziua Dobrogei – dezvoltare durabilă” au luat parte elevii clasei a X-a B – profil uman, sub îndrumarea doamnelor profesoare Alina Mihaela Bâcă și Camelia Costea. Lucrând în echipe, elevii au realizat panouri tematice în care au fost evidențiate evenimente istorice și aspecte geografice specifice teritoriului dobrogean. Rolul activității a fost acela de a reliefa cele mai importante momente din istoria Dobrogei, alături de caracteristicile geografice ale reliefului și de a determina în rândul tinerei generații conștientizarea importanței lor pentru dezvoltarea durabilă.
Elevii clasei a VII-a B, sub coordonarea doamnei profesoare Mirela Anuța au dedicat acestui eveniment activitatea ”Mărturii de cultură și civilizație românească în Dobrogea”, derulată în data de 14.11.2017, în cadrul căreia au identificat cele mai semnificative dovezi de cultură și civilizație din județele Constanța și Tulcea. Activitatea le-a oferit elevilor posibilitatea de a descoperi elemente de cultură și civilizație puțin cunoscute din spațiul dobrogean și de asemenea, le-a trezit curiozitatea de a le vizita.

Despre autor

admin administrator