25 septembrie 2021 – „Noaptea Bibliotecii” : Universul printr-o carte

deMindru Antonia

25 septembrie 2021 – „Noaptea Bibliotecii” : Universul printr-o carte

„Biblioteca în sine este un loc de joacă, unde descoperi cele mai mari secrete ale lumii.” (Mihaela, bibliotecară)

Cu o castană în buzunar și vântul de septembrie prin păr, am intrat în clădirea mirosind a pagini și a toamnă: Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”. Ca niciodată, holurile zumzăiau de voci adunate într-un cor entuziast, iar bibliotecarele nu mai pridideau, alergând în stânga și-n dreapta, zâmbind deopotrivă copiilor și celor mari. Asistam, parcă, la o jonglerie de emoții și culori: Noaptea Bibliotecii.

Curiozitatea îmi dădea ghes, așa că mi-am făcut loc printre cititori mici și mari, inspectând cu un ochi critic orice sală îmi ieșea în cale. Am rămas surprinsă: de la bunici la nepoți, toți se bucurau din plin de experiența bibliotecii. Teatrul de umbre, lectura poveștilor, atelierul semnelor de carte și recitalul de chitară și voce i-au ținut pe pitici într-o bună dispoziție continuă. Chiar adolescenții s-au lăsat vrăjiți de jocurile de cultură generală, atelierul de improvizații teatrale, Biblio-Activity și Escape Room-ul inedit la care au participat. Toți au fost încântați să călătorească în jurul lumii, explorând mapamondul prin costume naționale, obiective turistice și chiar un “dans al continentelor”, executat de antrenorii Andreea și Cristian Panduru.

Părinții și bunicii, poate mai orientați către activități intelectuale, și-au ocupat timpul vizitând expozițiile, participând la discuții despre trecutul orașului, în lumina documentelor de arhivă și asistând la emoționantul recital de muzică „Unde-s nebunii?” al profesorului Ioan Muraru. Când oboseala și-a făcut loc, au putut savura o cafea cu aromă de poezie, scriind la schimb câteva versuri, originale sau citate din poemele preferate.

Nu numai lectori, dar și scriitori și-au făcut cunoscută prezența în cadrul evenimentului. La un pahar de lectură publică, autorul Ovidiu Dunăreanu și-a salutat cititorii, iar scriitoarea Veronica Iani a lansat o nouă carte, “Vacanță cu zmeu”, în cadrul unui atelier interactiv de lectură.

Tot în sfera “vedetelor” s-a încadrat și Leonte Năstase, caricaturist, grafician și „un prieten al Bibliotecii”. El a răspuns și anul acesta invitației de a participa la eveniment, realizând portrete crochiu tuturor doritorilor, surprinzând cu o nuanță de ironie trăsăturile faciale ale modelelor sale.

Printre atâtea personalități și oportunități, recunosc că m-am pierdut o clipă. Tot rătăcind pe holuri cu programul în mână, m-am pomenit… luând interviuri! Și astfel am pătruns în culisele evenimentului…

La întrebarea „Cum a început această idee de „Noaptea Bibliotecii” ?”, Mihaela, bibliotecară, răspunde că „a început acum mai bine de 5 ani și deja este o tradiție. Ne-am dorit să venim în întâmpinarea comunității, să arătăm biblioteca altfel decât se prezintă ea în fiecare zi.” Bineînțeles, organizarea nu este ușoară, iar provocările cele mai mari „sunt chiar în seara respectivă, când efortul depus este maxim. Trebuie să fim atenți la toate detaliile, atenți cu fiecare persoană în parte, vrem să mulțumim pe toată lumea, deci e destul de complicat.”

„Când vezi niște momente scurte, 7 minute, 10 minute, ai impresia că e totul foarte ușor, dar este mult de muncă.” declară Doina Moșoiu, bibliotecară din anul 1999 la I. N. Roman. „Totuși, am avut ajutor: foarte mulți colegi bibliotecari s-au implicat, iar din exterior au existat invitați care au dorit să participe. Și eu zic că evenimentul ne-a reușit, mai ales fiindcă anul trecut i-am dus lipsa. L-am desfășurat online, dar nimic nu se compară cu prezența fizică a constănțenilor în instituție.”

Publicul a receptat pozitiv acest eveniment, atât în anii anteriori, cât și anul acesta. „Raportându-ne la numărul participanților, al celor care s-au înscris la acest eveniment și la numărul activităților, credem că are succes.” spune Mihaela.

Așadar, în spatele copertei e mult mai multă muncă decât ne-am fi așteptat…

Prin prisma a cele de mai sus, mi-am spus că este vital să aflu și părerea participanților. Astfel, am interogat câțiva tineri cititori: ce le-a plăcut cel mai mult?

„Sincer, nici nu pot să aleg…” spune Alexandra, „ parcă toate activitățile la care am participat au fost deosebite și m-au impresionat, în special întâlnirea cu Arina Cojocaru – foarte interesantă! Ne-a stimulat creativitatea, ne-am antrenat spontaneitatea…”

Alessia știe că „cel mai mult i-a plăcut la Escape Room, pentru că a avut niște doamne minunate lângă ea, ce au îndrumat-o în găsirea cheii.”

Pe Ema a impresionat-o turul bibliotecii: „Am participat la atelierele de grafică, teatru, dar cel mai mult mi-a plăcut vizita în depozitul de cărți: a fost minunat! Erau cărți peste tot, iar atmosfera de acolo mi-a dat așa o bucurie… Abia aștept să revin anul viitor!”

„Nu pot alege dintre activități… Totul, aș spune! Cred, totuși, că îndeosebi mi-a plăcut atelierul de teatru, deoarece am reușt să descopăr o latură a mea ascunsă până acum. M-am simțit foarte bine, chiar alături de persoane necunoscute, iar lucrul acesta mă fascinează! Clar, voi reveni la anul, și recomand tuturor o astfel de experiență minunată, ca Noaptea Bibliotecii!” declară Sara.

Și Matei ne spune, timid: „Cel mai bine a fost la atelierul de lectură cu Veronica Iani. Am ascultat cu plăcere lectura din cartea pe care ne-a prezentat-o, Vacanță cu zmeu.”

Toți au declarat, zâmbind în spatele măștii: „Desigur că vom reveni!!! Abia așteptăm anul viitor!”, făcându-mă și pe mine să realizez cât de bine m-am simțit…

Cu mintea plină de gânduri, pășesc pe aleea Bibliotecii. Liniștea nopții aproape a cuprins orașul. În curând, luminile din sala de lectură se vor stinge, lăsând cărțile să-și reia firul gândurilor, întrerupt de tumultul senzațiilor zilei. Biblioteca va răsuna iar de șoapte misterioase, fericită că a mai oferit unor minți perspectiva Universului printr-o carte.

Pentru mai multe detalii legate de eveniment, vizitați site-ul oficial al Bibliotecii https://bjconstanta.ro/ și pagina de facebook https://www.facebook.com/Biblioteca-Judeteana-Constanta-177391838955524/.

Despre autor

Mindru Antonia author

Lasă un răspuns