„Unde-s nebunii?…” – Spectacol de emoții la Noaptea Bibliotecii

deMindru Antonia

„Unde-s nebunii?…” – Spectacol de emoții la Noaptea Bibliotecii

„De aceea am amintit de momentul cenaclului Flacăra, care electriza în anii ʼ70 – ʼ80 o Românie întreagă.” (Elena Dulgheru – critic de film)

Noaptea Bibliotecii, eveniment organizat în cadrul Bibliotecii Județene Ioan N. Roman, Constanța, l-a adus în scenă pe Ioan Muraru, profesor de muzică la Liceul Teoretic „Decebal” Constanța, în triplă ipostază de pianist, chitarist și vocalist. Acesta a susținut în Aula Bibliotecii, între orele 20:00 – 21:00, un recital muzical conceput pe versurile poeților din detenția comunistă și intitulat „Unde-s nebunii?…”. Elena Dulgheru – critic de film, poet, publicist și traducător – l-a introdus publicului, în calitate de prezentatoare a spectacolului: „Eu l-am încurajat și cred în el. De aceea am venit aici, pentru a-l susține și prezenta publicului.”

În prima parte a recitalului, artistul a interpretat o serie de melodii cu versurile poeților prizonieri în închisorile comuniste: Radu Gyr, Virgil Maxim, Valeriu Gafencu, Demostene Andronescu, Valeriu Anania și alții, acompaniindu-se la chitară sau orgă. „Eu, chiar după ce am terminat prezentarea, m-am așezat undeva, într-o diagonală, ca să-i urmăresc. Au fost atenți, asta m-a impresionat, oameni cu vîrste de la 5 la 55, 65 de ani,” a comentat Elena Dulgheru reacția audienței. „În prima parte a recitalului au existat cântece, versuri pe care publicul le-au auzit, probabil, pentru prima dată. Este greu să receptezi o muzică în întregime nouă, dar au fost foarte atenți”.

Elena Dulgheru -critic de film, publicist, traducător

Elena Dulgheru – critic de film, publicist, traducător

În a doua parte a spectacolului, sala a răsunat de piese patriotice binecunoscute publicului, care a aplaudat și cântat împreună cu Ioan Muraru. „I-a entuziasmat în special această muzică, pentru că erau versuri foarte cunoscute, erau șlagăre. De aceea am amintit, în încheiere, de Adrian Păunescu și momentul cenaclului Flacăra, care electriza în anii ʼ70 – ʼ80 o Românie întreagă. Când am văzut că toți oamenii aplaudă, mi-am zis : domnule, se mai poate!” a declarat prezentatoarea la finalul recitalului, în timp ce spectatori coborau din aulă să-l felicite pe Ioan Muraru pentru reprezentația sa.

De vorbă cu artistul

Într-un moment liber, rugat să spună câteva cuvinte, artistul a răspuns, zâmbind: „Eu nu știu să vorbesc… Ce să spun? Sunt fericit, deși spectacolul a fost destul de provocator, să spunem așa, fiindcă nu m-am putut concentra exclusiv pe interpretare, ci a trebuit să mă adaptez la problemele acustice care apăreau. Însă, până la urmă, pe mine mă bucură dacă oamenii se bucură, iar asta e cel mai important. Publicul a fost foarte cald și înțelegător!”

„Sunt convinsă că ar fi venit mai mulți oameni dacă exista și o promovare mai energică a evenimentului, Noaptea Bibliotecii. Aceasta este o muzică de care avem nevoie.” mai spune Elena Dulgheru. „Muzica de azi conține mult cinism, spirit comercial. Asta se simte chiar în interpretare, fiindcă vocea devoalează gândurile celui care cântă. Oamenii au nevoie de sentimente, au nevoie de trăiri, au nevoie de căldură”, ceea ce transmit cu succes cântecele lui Ioan Muraru.

După un recital emoționant, radiind un îndemn de abandonare a ignoranței și înfruntare a realității, spectatorii au părăsit Aula Bibliotecii încărcați de impresii frumoase: „În acest om, am simțit strămoșii, înaintașii noștri ridicându-se. A ținut o întreagă sală trează, de la cel mai mic copil, la cea mai în vârstă persoană! Cu astfel de oameni, totul va fi bine!” (Octavian, 47 de ani)

     Pentru mai multe detalii și imagini legate de eveniment, vizitați  pagina de facebook a Bibliotecii Județene Constanța https://www.facebook.com/Biblioteca-Judeteana-Constanta-177391838955524/.

Despre autor

Mindru Antonia author

Lasă un răspuns