Drumul matasii in spatiu… sau cum vom trimite microsateliti in stratosfera

deadministrator

Drumul matasii in spatiu… sau cum vom trimite microsateliti in stratosfera

“Belt and Road Teenager Maker Camp” este un eveniment organizat de Asociația Chinei pentru Știință și Tehnologie (CAST) și Ministerul Științei și Tehnologiei din Republica Populară Chineză. La eveniment participa elevi din peste 60 de tari si regiuni.

Evenimentul oferă elevilor oportunitatea de a coopera cu cei mai buni de vârsta lor la nivel internațional, de a împărtăși idei și de a studia cunoștințe din domeniul stiintelor si tehnologiilor.

Un grup de elevi si profesori din scoala noastra au participat in 2018 la a 2-a editie a taberei la Beijing, China.

Din cauza impactului COVID-19, cea de-a 5-a editie a evenimentului, cea din 2021 se desfasoara online. Tema din acest an a taberei este “Building Dreams in Talented Adolescents Fostering Collaboration for Space Silk Road”.

Liceul Teoretic “Carmen Sylva” participa la activitati online dar organizeaza si o sesiune cu prezenta fizica a elevilor de construire si lansare de microsateliti. In prima etapa, elevii au studiat, au proiectat si au construit modele de microsateliti “CubeSat”.  Au realizat filme in care au documentat ideile lor si modul de constructie a machetelor. Au inclus in machete si componente electronice folosind module (Arduino, Micro:bit, Raspberry Pi).

Fotografia si filmul de mai jos prezinta modele de microsateliti realizate de elevii nostrii pentru concursul creativ CubeSats.

Cea de-a doua etapa, care se va derula in zilele urmatoare, presupune asamblarea kiturilor CubeSat primite de la organizatorii din China. Liceul nostru a primit  8 kituri pentru lansarea satelitilor cu baloane captive (satelitii sunt ridicati cu baloane la 200m altitudine) si 2 kituri pentru lansarea satelitilor cu baloane stratosferice (baloanele pot atinge altitudinea de 30km). Kiturile primite contin dispozitive electronice (microcontrolere, senzori, statii radio, sisteme GPS), camera video si baloane.

Modelele primite sunt asemanatoare unor microsateliti pana la 95%. Dispun de camera video pentru filmari la mare altitudine. Permit achizitia de date si transmiterea in timp real a datelor pana la 30 km altitudine.

Marti 2 noiembrie de la ora 10:00 vom participa la un atelier de lucru online cu organizatorii din China, dupa care elevii nostri vor avea ocazia sa descopere, sa studieze si sa asambleze un microsatelit.

Vom realiza teste ale sistemelor electronice de pe CubeSat iar apoi in cateva zile vom ridica satelitii nostrii folosind baloane cu heliu pana la altitudinea de 200 m.

Etapa finala a proiectului presupune constructia si lansarea balonului de explorare la care vom atasa parasuta si modelul CubeSat de mare altitudine. Lansarea unui astfel de balon necesita aprobari si presupune alegerea atenta a locului de lansare. Simularile noastre arata ca datorita vanturilor de mare altitudine CubeSat-ul aterizeaza la 150-160 de kilometrii de locul de lansare.

 

 

Despre autor

administrator administrator

Lasă un răspuns