Entuziasm… până în spațiul cosmic

deMindru Antonia

Entuziasm… până în spațiul cosmic

Nou-sositele kit-uri CubeSat provoacă entuziasm în rândul liceenilor dornici de experiențe inedite. Nu oricând se ivește ocazia de a construi un satelit adevărat!

Săptămâna a început în forță și se anunță plină de evenimente pentru elevii liceului „Carmen Sylva”. Luni, 1 noiembrie 2021, liceenii participanți la a 5-a ediție a The Belt and Road Teenager Space Maker Camp s-au prezentat la școală, nerăbdători să se pună pe treabă.

În laboratorul de fizică, alături de domnul profesor Florin Șerbu, îi așteptau cele 10 kit-uri CubeSat, gata să fie deschise și explorate. Conținutul lor a întrecut așteptările tuturor, iar surpriza a fost cel mai bun îndemn, pentru ca tinerii noștri să treacă imediat la fapte.

Până la construcția microsateliților, în centrul atenției a fost componenta software. Programele trimise de către organizatori au cerut un timp semnificativ, presupunând, pe lângă instalare și verificare, rezolvarea unor disfuncționalități. Câteva trucuri de-ale celor experimentați și programul a rulat mai departe.

Cu o ușoară strângere de inimă, fiecare elev și-a luat în primire computerul Arduino, cunoscut (între noi fie vorba) drept o tehnologie „pretențioasă”. Șansele ca aceste computere să fie detectate de laptop-urile școlii erau, ei bine… limitate. Dar se pare că planetele se aliniaseră în favoarea tinerilor programatori, căci lucrurile au decurs fără incidente. Scutiți, așadar, de multe bătăi de cap, elevii au mai scos din kit-uri plăcuțele gemene destinate comunicării radio. Până la satisfacția de a vedea datele transmise „șnur” către interfață, mici încurcături, apărute din dorința de a lucra mai mult și mai bine, au solicitat nervii programatorilor. Din fericire, avantajul lucrului în echipă s-a dovedit incontestabil: o idee sclipitoare, și întregul grup a respirat ușurat.

După două ore și jumătate de muncă, timp în care priviri iscoditoare au tot urmărit kit-urile, domnul profesor i-a îndemnat pe curioși: Și-acum, liberi! „Jucați-vă”! Nimeni nu a așteptat să i se spună de două ori, iar laboratorul răsuna curând de exclamații și dezbateri interesante.

Totuși, acesta a fost numai sfârșitul… începutului. Pe repede înainte, constructorii CubeSatului se pregătesc să participe la o sesiune de training online, cu experți și profesori din China, marți, 2 noiembrie, de la ora 10:00. După întâlnire, vor continua cu asamblarea părții hardware a CubeSatului. Așadar, elevii pleacă mai nerăbdători decât au venit, chiar puțin emoționați la gândul că, în viitorul apropiat, microsateliții lor vor ajunge în troposeferă, stratosferă și, în visele lor, poate chiar în spațiul cosmic.

 

Despre autor

Mindru Antonia author

Lasă un răspuns