Misiune și viziune în societatea cunoașterii

deLuminita Trandafir

Misiune și viziune în societatea cunoașterii

Vocația, vizionarismul, abnegația, entuziasmul științific, leadershipul, mentoratul sunt ingredientele care caracterizează cariera didactică remarcabilă a domnului Florin Șerbu, profesor de fizică la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie, începând cu anul 1982.

Născut în Predeal, județul Brașov, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității din București, promoția 1981, domnul Florin Șerbu s-a distins în cariera sa profesională printr-un demers inovativ în abordarea curriculumului, axat pe idei futuriste, finalități și contribuţii însemnate în procesul didactic.

De-a lungul timpului, a ocupat funcțiile de profesor de fizică, director, inspector general adjunct, a fost decorat cu Ordinul „Meritul pentru Educație” în grad de Cavaler, laureat cu Premiul MENTOR pentru excelență în educație, în 2019, și a intuit permanent  faptul că elevul are un rol proactiv, întrucât este decidentul în demersul său de construire a cunoştinţelor, susţinut de profesor, care are rolul incontestabil  de a-i oferi un mediu de învăţare stimulant. Totodată, domnul Florin Șerbu a recunoscut potențialul și implicațiile pe care le poate avea internetul în îmbunătățirea activităților didactice, valorificând la clasă și în cadrul activităților extrașcolare sau extracurriculare ideea învățării integrate, asimilând procesului instructiv-educativ metode active, participative, folosind sisteme de tipul learning by doing, apreciind valorile educației STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), un concept relativ nou în România, dar care ajută elevii să descopere și să înțeleagă noțiunile abstracte prin experimentare și joacă. Toate acestea au constituit un factor motivant pentru elevi, ceea ce este dovedit și prin rezultatele remarcabile obținute de aceștia la concursuri și olimpiade, sub atenta îndrumare a domnului profesor.

Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie a fost, datorită contribuției domnului profesor Florin Șerbu și a altor entuziaști vizionari, printre primele instituții care s-au conectat online, au înființat clase cu profil de matematică-informatică și au introdus tehnologia modernă ca instrument de studiu.

În data de 27 octombrie 2023, Florin Șerbu a fost invitat să participe la Conferința Icvl Cniv, ediția XXI, organizată de Universitatea Politehnică București, în cadrul căreia a fost lansat volumul „30 de ani de INTERNET în România. Oameni, momente și imagini” – https://cniv.ro/volum-de-lucrări/, care conține amintiri și dezvăluiri memorabile ale unor oameni care au fost prezenți la momentul zero al apariției internetului în România, printre contributorii acestui volum aflându-se și domnia sa.

Suntem recunoscători că avem în echipa Liceului Teoretic „Carmen Sylva” oameni atât de valoroși, care sunt o sursă permanentă de inspirație a numeroaselor generații de elevi și de cadre didactice.

Despre autor

Luminita Trandafir editor

Lasă un răspuns