„Carmen Sylva” la Intel ISEF 2018

deadmin

„Carmen Sylva” la Intel ISEF 2018

Intel ISEF este un târg Internațional de Stiință și Inginerie, un program al Societății pentru Știință și Public, este cel mai mare concurs internațional de științe pentru licee din lume.

În fiecare an, aproximativ 1800 de elevi de liceu din peste 75 de țări, regiuni și teritorii beneficiază de posibilitatea de a-și expune cercetarea independentă și de a concura pentru premii în valoare medie de 4 milioane de dolari.

Intel ISEF leagă aceste minți științifice, prezentându-și talentele pe o scena internațională, unde oamenii de știință de la doctorat revizuiesc și judecă munca lor.

Anul acesta, competiția s-a desfășurat în Pittsburgh, Pennsylvania în perioada 13-19 mai, la “David L. Lawrence Convention Center”.  Din România au participat 10 elevi cu 5 proiecte la diferite categorii. Am fost împărțiți în două categorii, o parte în HALL B, unde de asemenea eram divizați în alte 10-12 subcategorii și cealaltă parte în HALL D/E. Încă dinainte ne-a fost prezentat programul detaliat pe toată săptămâna concursului.

14 MAI- Prima zi

Ne-am înregistrat, am primit ecusoanele ( fără de care accesul nu este permis nicăieri), diplomele si medalile de finaliști.

Am intrat în sala de expoziții unde a trebuit să ne găsim și să ne amenajăm standul după codul primit. În centru exista un HUB, un loc în care ceream informații de orice fel și de unde luam absolut toate materialele de care aveam nevoie.

După finalizarea standului, a trebuit să cerem validarea lui, unde recunosc că am avut emoții, regulile fiind foarte stricte. Într-un final, standul nostru a fost validat și am putut merge la Intel QUAD, un loc în care ne-am distrat și creativitatea ne-a fost pusă la încercare când a trebuit sa facem un poster pentru țara noastră împreuna cu ceilalți din România.

La sfârșitul zilei a avut loc ceremonia de deschidere, câte doi reprezentanți din fiecare țară/regiune trebuiau să urce pe scenă cu posterul făcut pentru a-și reprezenta colegii. Am avut plăcerea de a participa la un discurs susținut de Genevieve Belle, antropolog australian, foarte cunoscut pentru munca sa în îmbinarea dintre practica culturală și dezvoltarea tehnologică, directorul Institutului de Autonomie, Agenție și Asigurare (3A).

 

 

 

15 MAI- a 2- a zi

În prima parte a zilei a trebuit să stăm la stand fiind și ziua în care venea presa, am avut onoarea să o cunoaștem pe Cristal Dilworth, molecular neuroscientist și prezentator al ceremoniei de deschiedere. I-am putut prezenta proiectul nostru, fiind foarte încântată, dar nu mai mult decât noi.

În a doua parte a zilei, juriul a evaluat proiectele în lipsa noastră, a trebuit să eliberăm sala și să lăsăm posterul să vorbească pentru noi. Între timp am participat la o conferință tinută de laureați ai premiului Nobel: Martin Chalfie și W.E. Moerner (premiul Nobel în chimie) și H.Robert Horvitz ( premiul Nobel în psihologie și medicină).

Pe seară, organizatorii au avut grijă să nu simțim presiunea următoarei zile, cea a jurizării, așa că ne-au arătat cum este o “petrecere” în stil american pentru adolescenți.

 

16 MAI- Ziua jurizării

Ziua a început dis de dimineașă la Intel ISEF, am intrat plini de emoții în sala de expoziție unde la stand deja ne aștepta o listă cu toți jurații (în număr de 6)  cărora le vom prezenta și ora la care vor venii. Aveam nu mai mult de 10 minute pentru fiecare, fiind foarte punctulai, nu au stat nici mai mult nici mai puțin. Între timp, cât nu venea juriul am reușit să vorbimi cu oamenii de specialitate, geologi de la AGI (American Geosciences Institute) care ne-au apreciat și sfătuit, in următoare zi urmând să ne ia un interviu. Când a venit momentul să ieșim din sală, eram așteptați de toți profesorii și părinții care ne aplaudau. A fost un moment foarte emoționant, am ieșit de acolo foarte mândrii de noi și apreciați.

Nici seara nu a trecut oricum, am fost să luăm cina la Heinz Field, “casa” echipelor de fotbal american Steelers și Panthers unde ne-am făcut auziți ca și români, învățându-i pe toți cei de acolo cum se face o horă pe o melodie specifică, bineînțeles. Apoi, am vizitat Carnegie Science Center, un fel de casă a experimentelor, dar mult mai mare.

 

17 MAI- a 4 a zi                                                           

Această zi a fost dedicată publicului, am putut să ne prezentăm proiectul tuturor celor interesați, de la elevi până la jurați din alte domenii. Am oferit un interviu celor de la AGI, anunțându-ne că urmează să apărem într-un filmuleț realizat de ei.

Am reușit să interacționăm cu ceilalți, să ne facem noi prieteni, să putem vedea și celelalte proiecte de la alte categori.

Pe seară, a fost ceremonia pentru premiile speciale, unde s-au acordat burse școlare de la diferite universității din SUA.

18 MAI- ziua premierei

De dimineață a avut loc premierea, am stat cu sufletul la gură, recunosc, am sperat să ne auzim numele, dar nu a fost așa. Cu toate astea, am fost mândrii de noi pentru ca am reușit să ajungem acolo, ca am avut șansa de a interacționa cu diferiți oameni ce ne-au îndrumat, am legat prietenii și ne-am reprezentat țara cu mândrie. Evident, când am ieșit, am scandat din tot sufletul “Româniaa, Româniaa, ole, ole, ole”, să nu fim uitați așa ușor.

Restul zilei a rămas pentru explorare orașului, cumpărături si activități de genul fiind si ultima zi în care petreceam timp cu restul echipei din România.

A fost o experiență unică, ne-am întoarce acolo cu prima ocazie, organizare de excepție și oamenii foarte prietenoși fiind dispuși să ne ajute oricând. De asemenea, și orașul ne-a întrecut orice așteptare.

Multumim Intel ISEF pentru experiență!

Mulțumim domnului profesor Florin Șerbu pentru toată susținerea și răbdarea!

Mulțumim Doamnei Director, Cerasela Cozoș pentru tot sprijinul!

Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat în acest drum minunat!

Despre autor

admin administrator