Proiectul eTwinning „Beyond barriers” – o experiență inedită

deLuminita Trandafir

Proiectul eTwinning „Beyond barriers” – o experiență inedită

Proiectul eTwinning „Beyond Barriers” inițiat de Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie ca instituție de învățământ reprezentativă din România și Esenyurt Orhangazi Ortaokulu, Istanbul, instituția de învățământ din Turcia, se află la final.

La activitățile de proiect au participat 8 profesori și 48 de elevi din școlile partenere. Proiectul s-a derulat cu elevii clasei a VIII-a A, aceștia manifestând interes pentru toate activitățile desfășurate, însușindu-și un set de achiziții care le vor asigura succesul și în alte parteneriate școlare.

Obiectivele proiectului au vizat o mai bună înțelegere a persoanelor cu dizabilități, conștientizarea cu privire la elevii incluzivi, experimentarea unora dintre dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități pentru a putea empatiza cu acestea, informarea despre includerea în sistemul de învățământ din celelalte țări a persoanelor care au dezavantaje, dezvoltarea capacităţilor de utilizare a TIC ale elevilor prin  antrenarea lor în utilizarea noilor tehnologii pentru realizarea activităţilor de schimb de idei şi resurse.

Prin activitățile de proiect ne-am propus să transmitem mai departe mesajul că incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă este un proces complex, că toți copiii au dreptul la educație și fiecare elev este capabil să învețe în ritm propriu. Școala trebuie să se schimbe în funcție de nevoile fiecărui copil, iar tipul dizabilității, atitudinea cadrelor didactice, a copiilor, implicarea familiei sunt factori care influențează educația incluzivă. Educația incluzivă cultivă în copii toleranța, îi face pe copii mai deschiși, mai receptivi.

Prin participarea la proiectul eTwinning Beyond barriers, elevii au avut posibilitatea să comunice cu alţi elevi din școlile partenere, să afle elemente de specific cultural sau de specific al educaţiei în ţările partenere, să înveţe utilizând noile tehnologii şi să îşi perfecţioneze competenţele de comunicare în limbi străine. Aceştia au înţeles că interculturalitatea, diversitatea, empatia, toleranța, prin interacţiune şi cooperare între diverse grupuri culturale, va duce la intercunoaştere, în contextul grijii faţă de menţinerea identităţii proprii şi al asimilării unor valori universale, printr-un proces continuu şi că generaţia tânără nu trebuie educată doar pentru a se adapta la nou, ci şi pentru a putea contribui la construcţia viitorului.

În ceea ce priveşte profesorii participanţi la proiect, se poate vorbi despre un progres profesional al acestora, deoarece au avut oportunitatea de a beneficia de valori ale învăţământului precum spiritul novator, naturaleţea, predilecţia pentru descoperirea altor culturi şi acceptarea diferenţelor, de a descoperi spaţiul social, cultural şi spiritual al ţărilor partenere şi de a împărtăşi din experienţele lor pedagogice.

Îmbunătățirea abilităților elevilor în informatică și interesul crescut pentru studiul limbii engleze ca limbă internațională de comunicare cu elevi din altă țară au fost unele dintre cele mai mari câștiguri și rezultate ale acestui proiect. Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” au reușit să învețe pas cu pas toate secretele succesului într-un proiect e-Twinning. Ei au dobândit, prin învățarea colaborativă, simțul împărtășirii, asumarea responsabilității, abilități tehnologice, dezvoltarea încrederii în sine și a empatiei.

Abordând metoda proiectelor, comunicarea profesor-elev a devenit un  element esenţial al realizării unei instruiri active, îndeplinindu-se cu succes obiectivele formative, crescând şansele de succes şi progres şcolar pentru elevi, atingându-se obiectivele afectiv-atitudinale.

Şcoala noastră va depune aplicaţia pentru obţinerea Certificatului naţional de calitate – Quality label care constituie o modalitate concretă de recunoaștere a nivelului înalt al activităților eTwinning desfășurate de profesori şi de încurajare a elevilor să continue să participe la activitățile eTwinning, fiind recunoscute eforturilor acestora.  Organizația Națională de Asistență (ONA) din fiecare țară evaluează dosarele de candidatură depuse de școli în vederea obținerii Certificatului național de calitate.

Despre autor

Luminita Trandafir editor

Lasă un răspuns