Pasi mici prin cultura chinezeasca la The 2nd Belt and Road Teenager Maker Camp

deadmin

Pasi mici prin cultura chinezeasca la The 2nd Belt and Road Teenager Maker Camp

In perioada 15-21 noiembrie am participat la The 2nd Belt and Road Teenager Maker Camp. O tabara care se desfasoara in Beijing, China, care reuneste tineri din toata lumea pentru a coopera si a impartasi idei in cadrul unor cursuri pe care le-am ales in functie de preferintele fiecaruia ( Intelligent Robot, Laser Cutting, Costume Designing, Virtual Reality). Totul s-a desfasurat conform unui program, bine pus la punct pe intreaga saptamana.

15 NOIEMBRIE – Prima zi

Am ajuns la aeroport dis de dimineata, unde eram asteptati de voluntara ROMANIEI, fiecare tara avand cate o persoana responsabila pentru grupul tarii respective pe tot parcursul saptamanii.

Am ajuns la hotel, ne-am inregistrat, ne-am luat ecusoanele, am primit toate detaliile ce tin de echipele din care vom face parte la cursurile din zilele ce vor urma si am avut putin timp sa ne odihnim pana la Ceremonia de deschidere.

La Ceremonie, fiecare tara a trebuit sa pregateasca un moment reprezentativ, noi am ales Hora Unirii pentru a prezenta Romania, astfel am invatat cate ceva despre culturile tarilor de pretutindeni, totul a fost ca un schimb intercultural si am facut cunostinta cu ceilalti.

16 NOIEMBRIE- A doua zi

Cum se spune “cine se trezeste de dimineata, departe ajunge”, asa a si fost, dupa micul dejun, am plecat catre scoala in care urma sa invatam o multime de lucruri noi, ne-am imbracat in hainele traditionale pentru a ne prezenta pe scena si pentru poza de grup, iar dupa am fost invitati sa asistam la un spectacol specific chinezesc.

A urmat un tur al campusuli care a avut ca destinatie salile de curs in care am si ramas pret de cateva ore pentru primele “lectii”. Am facut cunostiinta cu coechipierii si cu cei din grupa noastra. Ca prima tema am avut: realizarea unui tricou pictat de noi, in care sa imbinam culturile ca si echipa, in cazul nostru Kazakstan si Romania. Recunosc, a fost o provocare avand in vedere ca cel cu care lucram eu nu vorbea deloc engleza, dar am reusit.

Ziua s-a incheiat la o activitate numita “Chinese Traditional Culture Experience”, a trebuit sa alegem intre picture si dans, iar noi am ales pictura, a fost dupa parerea mea, cea mai frumoasa si relaxanta parte a zilei. Am invatat sa pictam in stil chinezesc prin metode specific culturii lor.

17 NOIEMBRIE- A treia zi

Aceasta zi a fost una in care am invatat multe lucruri, aproape toata ziua am fost in incinta scolii, participand activ la cursuri. Ne-am aprofundat mai mult in cultura chinezeasca, am invatat despre Cheongsam (rochiile traditionale chinezesti), despre accesorile numite “frog” si despre nodurile cu semnificatii (noroc, fericire, etc), foarte renumite de altfel. A  fost foarte interesant faptul ca am invatat si noi sa le facem impreuna cu colegul de echipa, bineinteles. Desi a fost o zi incarcata, a trecut intr-un mod foarte placut.

18 NOIEMBRIE- A patra zi

O noua zi, un nou proiect in echipa! Cursurile din aceasta zi au fost despre hainele martiale traditionale chinezesti, a trebuit sa pictam aceasta haina, iar la final votam cele mai reusite lucrari ca in final sa alegem doua echipe pentru a ne reprezenta in fata juratilor. Zis si facut, am ales si restul grupului am pregatit un moment prin care ne prezentam costumatile folosind arte martiale.

A urmat “Astronomy night”, am fost dusi la Planetarium din Beijing unde am avut parte de activitati foarte interesante si interactive, fiind dotat cu proiectie imax digitala, au pregatit telescoape pentru a ne putea uita la luna si evident un tur intreg al planetariumului.

19 NOIEMBRIE- LA PAS PRIN CHINA

Ziua mea preferata, am avut ocazia sa vizitam, in sfarsit. Prima oprire a fost la Templul Cerului unde am fost insotiti in permanenta de un ghid care ne-a explicat totul si unde am ramas impresionati de povestile si de istoria acestui loc.

A doua oprire si cea mai importanta, a fost Marele Zid Chinezesc unde am asteptat cu nerabdare sa ajungem. Am avut la dispozitie doua ore sa urcam si sa coboram (nu pe tot, evident 😊 ), acolo chiar a fost o adevarata provocare, dar a meritat, privelistea a facut totul.

20 NOIEMBRIE- Ceremonia de premiere

Ultima zi a inceput cu prezentarea tuturor proiectelor, am avut ocazie sa vedem si ceea ce au facut  ceilalti in decursul saptamanii, dar cel mai important sa aratam ceea ce am facut noi. Juratii erau chiar profesorii nostrii, acest lucru a fost foarte interesant.

Dupa aceste prezentari, a venit si momentul mult asteptat, premierea, am stat putin cu sufletul la gura, dar am reusit sa luam premiul pentru The Best Teamwork si The Best Maker!!

Pentru noi, aceasta tabara a fost o experienta unica, am invatat foarte mult lucruri noi, am cunoscut oamenii din jurul lumii, am invatat despre diferite culturi si cel mai important, am legat prietenii.

Multumim organizatorilor si in special voluntarilor care au fost la dispozitia noastra indiferent de ora!

Despre autor

admin administrator