Mă numesc Eremia Delia, iar în perioada 15-21 noiembrie 2018 am participat la The 2nd Belt and Road Teenager Maker Camp & Teacher Workshop care s-a desfășurat în Beijing, China.
O tabără care a oferit posibilitatea unor tineri din diferite părți ale lumii și de diferite vârste sa coopereze și să împărtașească cunoștințe în cadrul unor activități desfășurate în 7 workshop-uri ( Intelligent Robot; 3D Printing; Laser Cutting; Costume Designing; Chemistry and life; Virtual Reality și Digistal Video Making). Toate activitățile s-au desfășurat conform unui program.
15 noiembrie – Prima zi
După un drum foarte lung, de aproximativ 18 ore am ajuns dimineață în Beijing unde ne aștepta voluntara noastră. Ajunși la hotel am fost înregistrați, am ajuns în cameră, am despachetat și ne-am pregătit pentru banchetul de bun venit unde fiecare țară participantă la tabără trebuia să aibă un moment specific locului din care provenea. Noi am ales să dansăm cu mândrie pe cântecul “Hora unirii” împreună cu doamna profesoară de matematică, Cojocaru Apostolachi Anca-Mihaela și domul profesor de chimie Bulgaru Laurențiu care ne încuraja și ține steagul. Seară s-a încheiat cu cina și cunoașterea câtorva dintre studenții cu care vom lucra.
16 noiembrie – A două zi
Ne-am trezit dis-de-dimineța ca în fiecare zi și am plecat la Școală Nr.80 din Beijing. Acolo am participat la ceremonia de deschidere, discursul reprezentaților, turul campusului iar apoi am fost poftiți în diferite laboratoare în funcție de workshop-ul la care ne-am clasificat pentru a da startul acestuia. Eu am fost clasificată la Virtual Reality. În prima zi de workshop am vorbit despre tehnologie. Ne-au fost prezentate câteva lucruri despre inteligenta artificială iar apoi un proiect despre o mașinuță inteligență care funcționeaza fără controlul nostru direct ci pe baza unui program conectat la Arduino. După aceea, am fost împărțiți în echipe secundare de 4 elevi pentru a lucra cu rover-ul primit și pentru a-l programa astfel încât să ducă la bun sfârșit un traseu dat. Echipa mea a fost alcătuită din 3 băieți: Fourat Tahar din Tunisia, Nguyen Trong Tue și Nguyen Bao Minh din Vietnam. Împreună cu aceștia am reușit să îndeplinim toate cerințele traseului astfel încât am câștigat micul concurs din ziua respectivă. Ulterior am aflat că trebuie să facem o prezentare pentru ceremonia finală unde erau prezentate de altfel toate proiectele catigatoare din fiecare workshop. După cele 4 ore de worshop am avut cina unde a fost servită bineînțeles mâncare chinezească. Eu personal am mâncat foarte mult orez (doar orez făcut în apă…fără sare sau altceva) pentru că nu am fost încântată de mâncarea acestora fiind dulce din cauza sosului de soia. De asemenea un lucru foarte interesant pe care noi l-am observant este că ei nu prea beau apă iar dacă beau, o beau caldă sau fierbinte. La orice masă aveau doar sucuri, cafea și ceai. Ultimul ucru din acea zi a fost să participăm la o activitate specifică țării lor. A trebuit să alegem între dansul specific chinezesc sau artă desenului. Toate am ales desenul și am fost foarte fericite de tabloul pe care l-am realizat cu ajutorul unui profesor foarte calm si priceput.
17 noiembrie – A treia zi
În a treia zi am participat doar la workshop-uri. La clasa mea, am făcut cunoștință cu noii profesori care ne-au învățat despre realitatea virtuală. Aceștia au pregătit mai multe activiati pentru noi. Am putut viziona filmulețe cu ajutorul unor ochelari VR în urmă cărora făceam diferite aplicații. Ne-am putut distra cu diferite jocuri cu ajutorul unor ochelari VR mult mai performanți, iar apoi ne-am putut face singuri propria pereche de ochelari VR și de asemenea ne-a fost prezentată camera cu care trebuia ulterior să facem 3 poze și un filmuleț pentru proiectul final. Echipa mea propriu-zisă era alcătuită dintr-o fata, Narmin Abdullayeva din Azerbaijan și 3 băieți: Taras Kaiuk din Ucraina și Amir Firdaus Bin Mohd Hasnain si Cheah Zixu Malaysia. Noi ne-am ales că tema a filmulețului “Life of the student” iar atelierele unde am filmat au fost: Intelligent Robot, Laser Cutting și Chemistry and life.
18 noiembrie – A patra zi
Am continuat să lucrăm la editarea filmulețului și pozelor. În ultima faza, o parte din echipa a realizat prezentarea finală în timp ce partea cealaltă prezenta filmulețul clasei și de asemenea profesorilor. Seară, am plecat cu toții la planetariul din Beijing de care am fost foarte încântați.
19 noiembrie – A cincea zi
În penultima zi, am vizitat The Temple of Heaven și The Great Wall. La The Temple of Heaven ne-au fost prezentate templele din parcul respectiv și un copac sacru și foarte vechi care în momentul în care te apropiai și țineai palmă spre acesta simțeai anumite pișcături care după cum ne-a explicat ghidul nostru se dovedeau a fii energia pozitivă transmisă. La The Great Wall am fost lăsăți să urcăm câte scări putem. Eu împreună cu doamna profesoară Anca și Mihaela am urcat împreună până la al 12-lea turn și am fost foarte mândre de noi. Pe drumul spre coborâre ne-am intâlnit cu Alina și Cristiana care au ajuns până la al 11-lea turn și cu Irina care a urcat ulterior tot până la 12. Când am ajuns la autocar, am fost anunțată de colega mea de echipă că am fost aleși de către profesori ca The Best Maker la workshop-ul nostru.
20 noiembrie – Ultima zi
În ultima zi, fiecare echipă aleasă de către profesor și-a prezentat proiectul la care a lucrat. Apoi a urmat ceremonia de premiere. Împreună cu echipa mea am câștigat premiul de The Best Maker pentru proiectul intinutat “The life of the student”. Restul timpului ni l-am alocat pentru cumpărături. Seară, a avut loc banchetul final. Ne-am luat rămas bun de la colegii de echipa cu care am făcut schimb de cadouri specifice din țară noastră și bineînțeles de la voluntară noastră care ne-a însoțit peste tot.
Mulțumim organizatorilor și voluntarilor pentru această experiență minuntă si unică!
Semnat,
Eremia Delia
Despre autor