Astro-pi este o competiție spațială organizată la nivel internațional de către Agenția Spațială Internațională care a lansat această provocare tuturor elevilor cu vârsta până la 16 ani. Totul constă în gândirea unui experiment stiințific care poate fii rulat folosind senzorii Astro-Pi ai unui computer aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), și de a scrie codul pentru executarea experimentului.
Printre echipele selectate din România, se numără și echipa noastră, echipa Liceului Teoretic “Carmen Sylva”, formată din 6 elevi: Rusu Andrei, Frățilă Șenol, Gorun Andrei din clasa a X-a A și Sait Denis, Băloiu Ștefan, Săvucă Crstiana din clasa a IX-a A coordonați de domnii profesori Șerbu Florin și Bulgaru Laurențiu.
Competiția are trei faze. În primă fază, elevii au avut oportunitatea să propună o idee de experiment care ar putea rula la bordul Stației Spațiale Internaționale folosind un microcontroler Raspberry-Pi și senzorii aferenți (Sense HAT). În a doua fază, astronautul Thomas Pesquet aflat la bordul stației, a alocat echipelor selectate o misiune – detectarea unei persoane in cabina de bord-. Pentru îndeplinirea misiunii, participanții au scris codul necesar în limbajul de programare ‘Python’. În a treia și ultima fază desfășurată între 1 Martie-15 Mai o comisie de evaluare formată din ESA, Fundația Raspberry Pi și alți experți vor selecta câștigătoarii și codurile care vor fi trimise la ISS pentru a fi rulate pe computerul Astro Pi. Pe 15 mai, rezultatele experimentelor vor fi publicate, iar astronautul Thomas Pesquet le va comenta de pe orbită.
Ei bine, pentru noi, aventura Astro-Pi a început cu o întrebare venită din partea domnului profesor Florin Șerbu: Cine este interesat de Astro-Pi?, curioși bineînțeles, am zis “de ce nu?”, ne-a explicat despre ce este vorba, așa că imediat am încercat să găsim o idee, o misiune secundară pentru a ne înscrie. În plus față de misiunea principală(detectarea unei persoane în cabina de bord), ideea noastră, a fost de a măsura intensitatea câmpului magnetic, care, de altfel ne-a adus calificarea.
Următorul pas până la primirea kit-ului a fost să învățăm ceva despre limbajul în care urma sa programăm, evident. Ne-au ajutat cursurile de începători de pe site-ul Raspberry-Pi, dar si colegii mai mari, Paraschiv Paul și Mîndra Alexandru din clasa a XI-a cărora vrem să le mulțumim. Am pus la punct câteva noțiuni despre acest limbaj și în sfârșit, am primit kit-ul.
Toată echipa nerăbdătoare în jurul acelei cutii albastre pe care scria mare “ASTRO-PI”, dar de care n-am putut să ne bucurăm până când nu știam sigur ce vom face în momentul în care o vom deschide. Știam că trebuia sa facem teste, să analizăm, să facem grafice și să începem programul, chiar asta am făcut în perioada ce a urmat. Uite așa, totul începuse să prindă contur.
Au fost zile de programare, ore în plus la școală, neînțelegeri și multe altele, dar cum să nu merite? Mai ales în momentul în care vezi că totul e gata, că în final poți trimite programul, care ce să vezi? A fost selectat și va rula pe Stația Spațială Internațională. Trebuie să recunoaștem că am avut un mic șoc când am aflat. Am văzut un mesaj pe grupul nostru: Felicitări!, toți am mulțumit, dar nimeni nu știa despre ce e vorba, dupa ceva timp am aflat ca era vorba despre CALIFICARE!
Acum așteptăm cu nerăbdare rezultatele finale pe care le vom afla în curând.
Succes nouă!
Despre autor